Arnhem en omstreken

Arnhemse film Knor sleept drie Gouden Kalveren in de wacht

Babs met Knor.
Babs met Knor. © Triple P Entertainment
UTRECHT - De Nederlandse stop-motionfilm Knor is vrijdagavond met drie Gouden Kalveren de grote winnaar geworden tijdens het Nederlands Film Festival. De film won onder meer het Gouden Kalf voor Beste Film. Niet eerder in de Nederlandse filmgeschiedenis werd die prijs toegekend aan een animatiefilm.
Mascha Halberstad uit Arnhem regisseerde de lange animatiefilm, die in bijna acht jaar tijd werd vervaardigd in een tot studio verbouwde garage in haar thuisstad.
Knor werd vrijdag in de Stadsschouwburg in Utrecht onderscheiden met Gouden Kalveren voor Beste Film, Beste Regie en Beste Production Design. De film was ook genomineerd in de categorieën Beste Scenario en Beste Sound Design, maar won daarin niet.
De film Knor, die eerder dit jaar in de Nederlandse bioscopen te zien was, draait om het meisje Babs. Zij krijgt voor haar negende verjaardag een varkentje cadeau van haar opa uit de Verenigde Staten. Haar ouders zijn daar niet zo gelukkig mee, maar Babs mag Knor houden wanneer het diertje een puppycursus volgt. Opa heeft echter andere plannen met het varkentje.
Afgelopen week bracht de producent van Knor naar buiten dat de film namens Nederland wordt ingezonden voor de Oscar voor beste lange animatiefilm. Regisseur Halberstad reageerde heel opgetogen op dat nieuws. "Het is denk ik de eerste keer dat Nederland dit doet, dat er ruimte is gemaakt om een animatiefilm in te zenden. Het is fantastisch, heel eervol", zei ze daarover.

Paar maanden wachten

Dat de film wordt ingezonden, betekent overigens niet automatisch dat het ook daadwerkelijk meedingt. Het eerste moment dat belangrijk is, is op 21 december. Dan wordt bekendgemaakt of Knor deel uitmaakt van een kortere lijst waaruit genomineerden worden gekozen. De uiteindelijke nominaties worden 24 januari bekendgemaakt.
De film Knor trok dit jaar zo'n 50.000 mensen naar de bioscoop.
De film Knor trok dit jaar zo'n 50.000 mensen naar de bioscoop. © Triple P Entertainment