Rivierengebied

Arjan weet wie een moordenaar is, maar hij wil het niet zeggen

Arjan Pothuizen speurt zaken na die verjaard zijn.
Arjan Pothuizen speurt zaken na die verjaard zijn. © Omroep Gelderland
ECHTELD - Het Onderzoeksbureau Cold Cases Culemborg onderzoekt oude moordzaken. Oud-politieman Arjan Pothuizen heeft een team om zich heen dat in oude dossiers duikt, het internet afstruint en mensen interviewt. En ze hebben succes, zoals het oplossen van de moord op veehandelaar Melis van Krieken uit Echteld.
Pothuizen en zijn team werden tot hun eigen verbazing benaderd door de weduwe van de dader van deze moord uit 1951. Zij wilde voor haar dood schoon schip maken.

Kogel dwars door portemonnee

De vrouw vertelde in detail het verhaal van de misdaad van haar man. Hoe hij in café de Blauwe Hand in Tiel zag dat Van Krieken als veehandelaar een goed gevulde beurs bij zich droeg. Dat hij zijn slachtoffer naar diens huis aan de Akker in Echteld is gevolgd en hem daar probeerde te beroven met een vuurwapen. En dat een kogel dwars door de portemonnee en het geld van Van Krieken ging, zodat de buit onbruikbaar werd.
Het onderzoeksbureau ging niet over één nacht ijs, vertelt Arjan. "We hebben daar waar kon het verhaal nagetrokken en zijn ervan overtuigd dat we deze zaak hebben opgelost."
Bekijk hoe Arjan te werk gaat:
Arjan lost met een team oude moordzaken op

De dader kwam uit Tiel, maar wie is het?

Arjan mag niet zeggen wie de moordenaar van Melis van Krieken is. "We hebben met privacy te maken. De moord is ook verjaard en niemand kan zich nog verdedigen", legt hij uit. De oud-politieman wil alleen vertellen dat de dader uit Tiel kwam.
Wel heeft Arjan nabestaanden van eerdere verdachten in deze zaak kunnen geruststellen. De moord heeft door de jaren heen in een kleine gemeenschap als Echteld wel sporen bij deze gezinnen achtergelaten. In Echteld is nu eindelijk duidelijkheid gekomen.
Het is wel spannend om te doen
Het Onderzoeksbureau Cold Cases Culemborg speurt alleen zaken na die verjaard zijn. "We willen de coldcaseteams van de politie niet voor de voeten lopen", benadrukt Arjan. Zijn team doet aan waarheidsvinding, maar meer als vorm van geschiedschrijving en niet om tot een veroordeling te komen. "Het is wel spannend om te doen."
Op de nieuwe website online moordverhalen.nl komt het team met nog meer spannende onderzoeks-verhalen en ook met meer informatie over wat er nog aan gaat komen. Deze website wordt in de loop van de week actief.