Gelderland

Krijg jij energietoeslag? De verschillen tussen gemeenten zijn groot

Er zitten grote verschillen in de voorwaarden voor wanneer je energietoeslag krijgt.
Er zitten grote verschillen in de voorwaarden voor wanneer je energietoeslag krijgt. © ANP
ARNHEM - Of jij energietoeslag krijgt, verschilt per gemeente. Tien gemeenten zijn guller dan de door het kabinet vastgestelde norm, maar er zijn ook gemeenten die strenger zijn dan de norm. Zo moet je in Buren eerst je spaargeld opmaken, als je een behoorlijk bedrag op de bank hebt staan.
De energietoeslag is bedoeld voor huishoudens met een laag inkomen bij wie de hoge energieprijzen extra hard aankomen. Het kabinet stelde de regeling in voor gezinnen die niet meer dan 120 procent van het sociaal minimum verdienen.
Er zijn Gelderse gemeenten die daarvan afwijken, blijkt uit een inventarisatie van Omroep Gelderland. Gemeenten als Wageningen, Hattem en Heumen hanteren 130 procent van het sociaal minimum voor de energietoeslag. De gemeente Voorst legt de lat op 125 procent.
Kijk hier hoe het zit in jouw gemeente:
Omroep Gelderland vroeg aan alle gemeenten in onze provincie hoe zij omgaan met de energietoeslag. Aan de hand van die gegevens hebben we het bovenstaande kaartje op 10 oktober 2022 samengesteld. Dat is een momentopname. Ondertussen zijn veel gemeenten hun minimabeleid aan het aanscherpen. Het kan dus zijn dat enkele van de bovenstaande gegevens ondertussen gewijzigd zijn.

Eigen geld? Vis je achter het net in Buren

In Buren krijg je geen geld wanneer je méér dan 15.000 euro vermogen hebt. Dat gaat om spaargeld en bijvoorbeeld aandelen. De regering vindt juist dat je dat niet moet meetellen, om de beoordeling eenvoudig te houden en het geld snel te kunnen uitkeren.
Buren zegt dat het beleid niet tot vertraging leidt, omdat de vermogenstoets voor een beperkte doelgroep geldt. "Iedereen met een minimuminkomen en die bij ons bekend is, heeft (na aanvraag) automatisch de uitkering gekregen", laat de gemeente Buren schriftelijk weten.
Ben je jonger dan 21 jaar, dan krijg je in de meeste gemeenten geen geld. Jongeren die op zichzelf wonen moeten een beroep doen op hun ouders. Die hebben tot het 21ste jaar van hun kind een wettelijke plicht om kinderen te onderhouden. Als dat niet kan, kan een jongere ‘individuele bijzondere bijstand’ aanvragen. In Culemborg heb je mazzel: daar kan je vanaf je achttiende al een aanvraag doen.

Studenten

Hoewel het kabinet gemeenten adviseert om de energietoeslag niet aan studenten te geven, kunnen studenten in Nijmegen de toeslag wel aanvragen. Het gemeentebestuur van de Waalstad besloot dat vorige week, nadat de rechtbank Gelderland in augustus oordeelde dat de Nijmeegse student Mark Mulder niet uitgesloten mocht worden van de regeling.

Waarom verschilt dit per gemeente?

Gemeenten gaan dus verschillend om met de energietoeslag. Waarom? De energietoeslag wordt uitgekeerd via de bijzondere bijstand. Dat is een uitkering voor kosten waar mensen onverwacht mee te maken krijgen, zoals een kapotte wasmachine of kosten voor een begrafenis.
Gemeenten krijgen hiervoor geld van de landelijke overheid en mogen zelf voorwaarden bedenken voor het uitkeren van de energietoeslag. Daardoor kan de gemeente de energietoeslag aanpassen aan het eigen armoedebeleid.
Budgetinstituut Nibud noemde het maandag in De Volkskrant 'schrijnend' dat het afhankelijk is van je woonplaats of je wel of geen financiële hulp ontvangt. "Het is pijnlijk dat juist minder vermogende gemeenten niet meer kunnen doen voor hun inwoners" , zegt directeur Arjan Vliegenthart.

Zie ook: