Gelderse Vallei

Kids maken jacht op regenwormen: 'Beetje glibberig, maar het beweegt zo leuk'

Een handje regenwormen.
Een handje regenwormen. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Het weekend van de wetenschap staat voor de deur. Op de Wageningen Universiteit wordt daarom van alles georganiseerd, zoals een wedstrijd met regenwormen.
"Dit weekend is vooral bedoeld om mensen op een leuke manier kennis te laten maken met de wetenschap", verklaart docent bodemchemie Hannah Vos. "Het is bedoeld voor kinderen, maar hun ouders en grootouders zijn uiteraard ook welkom. Wij gaan een wedstrijd doen wie de meeste regenwormen kan vangen in twintig minuten."
En daarvoor is een bepaalde techniek. "Je moet zo veel mogelijk trillingen veroorzaken. Zet bijvoorbeeld een schop of een hooivork in de grond en trillen maar. Of springen. Dan komen ze vanzelf tevoorschijn. Na de wedstrijd krijgen ze uitleg over regenwormen."

Belangrijk voor de bodem

Regenwormen zijn essentieel in de natuur. "We kunnen eigenlijk niet zonder. Ze zorgen voor een goede structuur van de bodem. Als het hard regent, kan mede dankzij de regenwormen het water goed in de bodem trekken. Ook zorgen ze voor een verbeterde vruchtbaarheid van de bodem, dat ons gras en de gewassen voldoende voedsel hebben. En ze zijn zelf ook voedsel, bijvoorbeeld voor vogels."
Regenwormen zijn heel nuttig in de natuur
Regenwormen zijn heel nuttig in de natuur © Omroep Gelderland
"Op de hele wereld komen zesduizend soorten voor. In Nederland zijn er twintig tot vijfentwintig soorten, meestal niet groter dan vijftien centimeter. Maar er zijn ook wormen van een paar millimeter, maar ook van 2 tot 3 meter. Het is niet eng om ze vast te pakken. Het voelt een beetje glibberig, maar het beweegt zo leuk", lacht Hannah.
Wie mee wil doen aan de wormenwedstrijd, kan zich hier aanmelden.