Gelderse Vallei

Haardhoutgekte trekt oplichters aan: zo gaan ze te werk

Haardhoutgekte trekt oplichters aan: zo gaan ze te werk
Haardhoutgekte trekt oplichters aan: zo gaan ze te werk © ANP
ARNHEM - Mensen met kwade bedoelingen proberen een slaatje te slaan uit de hoge gasprijzen. Zogenaamde leveranciers van haardhout grijpen hun kans. De politie waarschuwt voor oplichters, want in Oost-Nederland zijn al 78 aangiftes binnengekomen. Houthandelaar Frank Soetendaal uit Ede ondervond het aan den lijve.
Door de hoge energieprijzen en de schaarste van haardhout zijn de prijzen van haardhout in een jaar tijd verdrievoudigd. Het vormt een ideaal speelveld voor criminelen. De oplichters maken een website waar je haardhout kunt bestellen. Je maakt het geld via de website over en krijgt nog wel een bevestiging, maar daarna gebeurt er helemaal niets. Geen hout.
Bij de politie Oost-Nederland zijn er dit jaar al 78 aangiftes binnengekomen van oplichting met haardhout dat niet geleverd werd. Gemiddeld zijn de slachtoffers 579 euro lichter na de nepaankoop. In heel Nederland zijn er zo'n vijfhonderd aangiftes binnengekomen.

'Het bleek allemaal nep'

Zelfs een ervaren houthandelaar uit Ede moest even twee keer kijken, voor hij doorhad dat het bedrijf waar hij hout wilde inkopen helemaal niet bestond. "Ze werken heel geraffineerd", zegt Soetendaal. "De site ziet er heel normaal uit, maar nog net voor ik op afrekenen wilde klikken, bedacht ik dat ik toch even het bedrijf op Google moest checken. Daar zag ik bij de reacties dat het oplichters waren en dat mensen wel betaalden, maar daarna niets geleverd kregen. Heel bijzonder is dat veel van die sites nog best lang actief zijn."
De nepleveranciers hebben vaak een lange levertijd, tot soms wel zes weken, waardoor klanten niet meteen alarm slaan als het langer duurt. Zo kunnen de sites blijven doorgaan.
Volgens de houthandelaar uit Ede is er een grote gekte ontstaan rond haardhout. "Het is gewoon niet meer te krijgen. Voorheen kwam veel hout uit Oekraïne of Wit-Rusland. Maar vanwege de oorlog komt daar momenteel niets meer vandaan. Mede door die schaarste is het haardhout in een jaar tijd drie keer zo duur geworden." Soetendaal hoopt dat anderen extra waakzaam zijn, want het kan erg vervelend afgelopen. De site waar hij zelf zijn hout wilde halen, had een levertijd van zes weken. "Daardoor sla je niet meteen alarm. Maar na zes weken komt er niets en in die tijd hebben ze wel hun slag kunnen slaan.""

Erbarmelijk slechte websites

Volgens de politie hebben sommige gedupeerden via een website contact met een particulier die hout aanbiedt, maar uiteindelijk zijn belofte niet nakomt. Andere oplichters maken ook misbruik van namen van bedrijven die wél echt haardhout verkopen, maar zelf geen website hebben. De criminelen maken dan een website met dezelfde bedrijfsnaam, waarop ze haardhout 'aanbieden’.
Een aantal websites blijkt ook erbarmelijk slecht, met bijvoorbeeld niet bestaande houtsoorten als ‘gecomprimeerd logboek’, ‘samengeperst houten logboeken’, ‘verdichte nachtstammen’ en ‘lang houdbaar nachthout’. Als je dit op een site tegenkomt, is dat een alarmbel.

Buitenlands rekeningnummer

Criminele webwinkels laten betalingen vaak lopen naar rekeningnummers in het buitenland. Veel nepshops beweren dat je via iDEAL kunt betalen. Dat blijkt dan echter een betaallink naar een buitenlands bankrekeningnummer, dat begint met bijvoorbeeld DE of FR, in plaats van met NL.
Het is altijd goed een website te checken, voor je een aankoop doet bij een verkoper van wie je nog nooit iets gekocht hebt. Is de webshop bijvoorbeeld telefonisch bereikbaar of staan er onlogische omschrijvingen bij producten? Twijfel je, dan doe je er goed aan verder te zoeken.