Liemers

Kunstenaars dringend op zoek naar ander betaalbaar onderkomen

Jelle Noordhuis schildert voorlopig gewoon door
Jelle Noordhuis schildert voorlopig gewoon door © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Meer dan twintig jaar lang konden ze voor een prikkie een ruimte anti-kraak huren in het Juvenaat in Zevenaar, maar nog voor kerst moeten een tiental kunstenaars en creatieve bedrijfjes eruit. In het pand komt een woonzorgcentrum voor dementerende ouderen. Vooral de kunstenaars zitten met de handen in het haar, want vindt maar zo snel iets anders dat net zo groot en goedkoop is.
Het statische gebouw staat aan de rand van Zevenaar. Op de begane grond zit onder andere Zorgburo de Liemers. Maar als je het mooie, brede trappenhuis ingaat en naar boven loopt kom je in het domein van de kunstenaars, schilderclubjes en yogadocenten.
"Ik zit hier al 22 jaar en betaal daarvoor 80 euro per maand", vertelt kunstenaar Jelle Noordhuis. "Natuurlijk wist ik dat er een moment zou komen dat we eruit zouden moeten, maar ons is altijd beloofd dat er dan een alternatief geboden zou worden. Vooralsnog is dat er niet.
Noordhuis' atelier staat nog bomvol met grote schilderijen, kwasten, verf en boeken. "Ik ga gewoon door, stoppen kan ik niet. Dit is wat ik doe, al mijn hele leven."

Weinig inkomsten voor hoge huur

De spullen thuis opslaan is geen optie, die ruimte heeft hij niet. "Dan gooi ik heel veel weg en sla alleen de kunstwerken ergens op. Maar ja dan kan ik ook niet meer schilderen."
Als kunstenaar heeft hij niet genoeg inkomsten om een hoge huur te kunnen betalen. "Kijk wij hebben hier geen verdienmodel hè. Ik zou dan elke week een schilderij voor 500 euro moeten verkopen en dat dan een jaar lang. Maar dat is onmogelijk."
Carla van Mook en Ans Kleinpenning zitten in hetzelfde schuitje. "Zo'n locatie als deze krijgen we vrees ik nooit meer", zegt Kleinpenning terwijl ze haar ruime atelier laat zien. Van Mook is tegen haar wil in al verhuisdozen aan het inpakken. "Nee ik wil niet stoppen, maar iets anders heb ik ook nog niet. Ik leef nu maar bij de dag."
Zevenaar Juvenaat
Zevenaar Juvenaat © Omroep gelderland
Ook yogadocent Loes Emmerink heeft nog geen nieuwe plek gevonden: "Ik was wel geschrokken. Ik zit hier al negen jaar en natuurlijk wist ik dat het niet voor de eeuwigheid was, maar binnen een half jaar een nieuwe geschikte ruimte vinden voor mijn yogalessen is wel erg krap, zeker nu." Ze heeft al wel wat opties, maar het is allemaal een stuk duurder en vooral ook kleiner.

Helpen zoeken

Volgens Faruk Kinran van ontwikkelaar Real Estate, die het contact met de huurders onderhoudt, wordt zeker geprobeerd om zoveel mogelijk huurders te helpen bij het vinden van een andere plek. "Maar ze zitten hier ook al jaren voor heel weinig geld, dat is ook best uniek."
De kunstenaars hebben ook aangeklopt bij de gemeente Zevenaar. "Er staan zoveel panden leeg, er moet toch ergens iets zijn waar we naar toe kunnen?", vindt Carla van Mook.
Maar de gemeente heeft nooit toezeggingen gedaan om een actieve rol te spelen in het vinden van een andere huurplek. "Dit is primair een verantwoordelijkheid van de huurders al dan niet in overleg met de verhuurder", laat een woordvoerder weten. " Maar mochten er kansrijke locaties voorbijkomen, dan melden wij dit natuurlijk bij de kunstenaars."
"Ik hoop echt dat er iemand komt die denkt: zij hebben goed voor dat Juvenaat gezorgd, nu mogen ze ook voor mijn gebouw zorgen", zegt Carla terwijl ze een laatste stapeltje oude cd's in een verhuisdoos doet. "Ja dat hoop ik echt."