Gelderse Vallei

Bedreigen minister Van der Wal levert Kootwijkerbroeker werkstraf op

Minister Christianne van der Wal.
Minister Christianne van der Wal. © ANP
ZUTPHEN - Een 52-jarige Kootwijkerbroeker is vrijdag door de politierechter veroordeeld tot werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De man is schuldig bevonden aan opruiing en aan bedreiging van stikstofminister Christianne van der Wal. Hij reed met een vrachtwagen door het land, waar op de achterkant een bedreiging was aangebracht. Ook stond hij dit jaar met de vrachtwagen op de grote boerendemonstratie in Stroe.
De man bracht op de achterkant zijn vrachtwagen een plakkaat aan, waarop de naam van de minister in één lijn werd genoemd met Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Achter de namen van Fortuyn en Van Gogh stonden de data waarop zij van het leven werden beroofd. Achter de naam van minister Van der Wal stond een vraagteken.
Op de achterkant van de vrachtwagen stond deze tekst.
Op de achterkant van de vrachtwagen stond deze tekst. © NOS
De minister deed aangifte tegen de Kootwijkerbroeker. Zij voelde zich ernstig bedreigd door de tekst. "Dat begrijp ik niet, omdat ik nooit iemand heb willen bedreigen. Na heel lang peinzen kwam dit bij mij op," zei de Kootwijkerbroeker vrijdag in de rechtbank. De man zei tegen de politierechter nooit de bedoeling te hebben gehad, dat de minister vermoord moest worden. "De media blazen dit op, als ik lees dat ik aanzet tot moord. Ik zou niet durven."
Ik heb het altijd bij een vraag gehouden. Niet bij daden.
De man zei dat hij de minister alleen een vraag wilde stellen en haar wilde waarschuwen: "Als je heel extreem tegen een grote groep ingaat, dan kan je dat wel eens verliezen. Ik stelde mij de vraag hoe ver moet iemand gaan voordat hij teruggeroepen wordt. Ik heb het altijd bij een vraag gehouden. Niet bij daden."

'Ik zag er geen kwaad in'

De Kootwijkerbroeker stelde dat hij wilde dat de minister in overleg zou moeten gaan met de boeren. "Waarom schreef u dat dan niet?," vroeg de politierechter. "Dat is niet in mij opgekomen. Ik zag geen kwaad in deze vraagstelling," zei de man daarop. "Ik heb er spijt van."
Het OM had 80 uur werkstraf geëist en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand, met een proeftijd van twee jaar. "Jaar na jaar stijgt het aantal bedreigingen tegen politici," zei de officier van justitie. "Demonstreren is een recht dat een ieder toekomt en moet beschermd worden. Maar opruiing kan een bedreiging worden voor de democratie. De tekst had de potentie te werken als een rode lap op een stier. Dit soort teksten kan agressie aanwakkeren."

Zzp'er die 'de goedheid zelve' is

De man is zelf geen boer. Hij is een liefhebber van tractorpulling. De Kootwijkerbroeker heeft een legerdumpzaak en doet als zzp'er klusjes als grasmaaier. Hij gaf eerder aan dat een taakstraf voor hem een ramp zou zijn vanwege het runnen van de zaak.
"Zijn vrouw kan bepaalde werkzaamheden die cliënt doet niet uitvoeren," zei zijn advocaat. "Cliënt is de goedheid zelve, die altijd voor andere klaar staat. Zo maakte hij bijvoorbeeld broodjes voor de boeren in Stroe." De advocaat van de verdachte vroeg om vrijspraak van zijn cliënt.
De politierechter stelde in haar uitspraak dat de verdachte zich wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan opruiing en bedreiging en vond een hogere straf dan was geëist op zijn plaats. "Er hoeft maar een iemand te zijn, die denkt dat dit het juiste rijtje is," zei de politierechter. "U had moeten weten, dat u hiermee iemand kan aanzetten tot een strafbaar feit."
Dat de politierechter is gekomen tot een hogere straf, komt doordat verdachte volgens haar de parlementaire democratie in gevaar heeft gebracht. "U hebt geen enkele zinvolle bijdrage geleverd aan het maatschappelijke debat. U had op meerdere momenten kunnen stoppen. U koos om door te gaan. Uw handelen ondermijnt de rechtsorde. Er hoeft er maar één zo gek te zijn."