Achterhoek

Raad stemt met 'grote tegenzin' voor vergunning motorcross

Teamgamez krijgt 10-jarige vergunning motorcross
Teamgamez krijgt 10-jarige vergunning motorcross © Christoph Schütz via Pixabay
DOETINCHEM - Omstreden outdoorcentrum Teamgamez krijgt de vergunning om voor 10 jaar elektrisch motorcrossen aan zijn terrein in Doetinchem toe te voegen. Dit met grote tegenzin van de hele gemeenteraad die, zoals alle partijen bevestigen, 'met de rug tegen de muur staan'.
Dit gedeelde gevoel komt voort uit het feit dat Teamgamez al een procedure tegen de gemeente is gestart, aangezien de vergunning te laat in behandeling is genomen. Hierdoor wordt het opgelegde termijn overschreden: "Indien we de vergunning nu niet verlenen, lopen we als gemeenteraad grote financiële risico's. Daarbij zal de rechter op basis van ruimtelijke ontwikkeling Teamgamez in zijn gelijk stellen, en de vergunning alsnog verlenen", aldus Robbert Hummelink van de VVD.

Fiks hoofdpijndossier

Teamgamez is uitgegroeid tot een fiks hoofdpijndossier voor de gemeente Doetinchem. Het paintballcentrum zorgt sinds zijn komst in 2020 al voor diverse overlast bij zijn omringende buren. Dat maakt het besluit om de vergunning uit te breiden met een extra activiteit, pijnlijk.

'De buren zitten ermee opgescheept'

En dat terwijl, volgens Monique Linger van GroenLinks, Teamgamez überhaupt nooit op die bestemming terecht had mogen komen: "Als we teruggaan naar 2002, werd de bestemming aangeduid als recreatie. Er zat toen een kampeerterrein. Aangezien dit terrein verloederde en we te maken kregen met criminaliteit, werd er in 2011/2012 de functie dagrecreatie aan de bestemming toegevoegd. Toen Teamgamez in 2019 de aanvraag voor paintball deed, viel dit onder dagrecreatie en werd het automatisch vergund."
Volgens Linger had 'dagrecreatie' echter verder gedefinieerd moeten worden, en de activiteit paintball kritischer onderzocht moeten worden: "Dan was Teamgamez er nooit geweest. Je vindt nergens in Nederland een paintballcentrum zo dichtbij de bewoonde wereld. Maar de betreffende buren zitten er nu mee opgescheept, en wij dienen maar moties in om het in toom te houden."

'We hebben steken laten vallen'

Ook volgens Marcel Zaaijer van GemeenteBelangen Doetinchem, zijn er fouten gemaakt: "We hebben steken laten vallen. Ik zou het liefst alles on hold zetten tot alles is uitgekristalliseerd. Maar we kunnen de wond niet meer helen, we kunnen alleen het bloed deppen met de juiste handhaving."
En juist de handhaving correct uitvoeren, is wat er volgens Ans Putman van Partij voor Lokaal Maatwerk, aan schort: "Handhaven is nog niet zo eenvoudig. In het weekend heeft de buurt de meeste overlast, maar dan zit het gemeentehuis dicht. De hele afdeling handhaving is niet te bereiken. En de politie kan niks doen, tenzij er iemand wordt dood gereden. Tsja, schiet mij maar lek."

Motie en amendement aangenomen

Om de pijn voor de buurt te verzachten, werd er tijdens de gemeenteraad naast de 10-jarige vergunning ook een motie en een amendement unaniem aangenomen. Deze dienen om de handhaving te versterken, en het management van Teamgamez in de toekomst verantwoordelijk te houden voor overlast veroorzaakt door hen bezoekers: "Ook al sta ik hier met een groot ongenoegen, heb ik er toch vertrouwen in dat we dit kunnen regelen." besluit Robbert Hummelink van de VVD.

Zie ook: