Liemers

Doesburg kiest voor nieuw stadskantoor in Beinum

gemeentehuis Doesburg
gemeentehuis Doesburg © gemeente Doesburg
DOESBURG - De Doesburgse gemeenteraad heeft besloten het pand van Beter Horen aan de Leigraafseweg in de wijk Beinum aan te kopen om er een nieuw stadskantoor van te maken. Dit kost de gemeente ruim 3,4 miljoen euro. Het huidige monumentale gemeentehuis voldoet niet meer aan de eisen en zou voor nog veel meer geld verbeterd moeten worden.
Het eeuwenoude pand midden in het centrum van Doesburg is prachtig, maar niet praktisch. Daar zijn bijna alle politieke partijen het over eens. "In de zomer is het er hartstikke heet, in de winter hartstikke koud", benadrukt wethouder Birgit van Veldhuizen. "We moeten voorkomen dat de ambtenaren het hier straks moeten verwarmen met straalkacheltjes", vindt de VVD.

Miljoenen voor verduurzamen

Het gaat 5 tot misschien wel 8 miljoen euro kosten om het huidige stadhuis te verduurzamen en te laten voldoen aan de eisen van deze tijd. "Ik vind dat we verstandige financiële keuzes moet maken die je ook kunt uitleggen aan de inwoners", zegt het CDA.
Dus kiezen vrijwel alle partijen voor verhuizing van het gemeentehuis naar het kantoorpand aan de Leigraafseweg. Het plan is om in het pand van Beter Horen de ambtenaren en het bestuur van Doesburg te huisvesten, inclusief het college van burgemeester en wethouders. Ook zullen inwoners hier straks naar toe moeten voor een paspoort of rijbewijs. De locatie biedt ook ruimte voor andere organisaties, zoals bijvoorbeeld de bibliotheek. Ook D66 is positief over de verhuizing: "Het is beter toegankelijk voor mensen met een beperking en parkeren is er makkelijker".
"We zijn er blij mee, het is veel energiezuiniger", aldus PvdA/Groen Links. De partij vindt wel dat de inwoners zo snel mogelijk betrokken moeten worden bij de plannen.

Behouden voor vergaderingen en trouwerijen

Alleen de Stadspartij is verdeeld over de plannen. Sommigen willen het oude gemeentehuis behouden ondanks de enorme investering. Uiteindelijk stemmen twee raadsleden voor de aankoop van het pand van Beter Horen en twee tegen. De andere partijen stemmen allemaal voor.
Wat er precies met het huidige monumentale stadhuis gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De fracties willen in ieder geval graag een deel behouden voor commissies en raadsvergaderingen en ook trouwerijen moeten in het gebouw nog gewoon kunnen plaatsvinden. Daarvoor zullen de komende maanden verschillende scenario's worden uitgewerkt. De wethouder hoopt die al in januari 2023 te kunnen presenteren.