Rijk van Nijmegen

Uitjoelen raakt de koning, maar je moet niet bij hem zijn

De koning bij het Radboudumc met joelende demonstranten op de achtergrond.
De koning bij het Radboudumc met joelende demonstranten op de achtergrond. © ANP
NIJMEGEN - "Schaam je kapot", klonk het donderdag uit de kelen van een groepje demonstranten in Nijmegen bij het bezoek van koning Willem-Alexander aan het Radboudumc. En vorige week werd het staatshoofd uitgemaakt voor landverrader bij de rijtoer en de balkonscène op Prinsjesdag. De onvrede onder veel Nederlanders heeft het Koninklijk Huis bereikt. "Volgens mij maakt de regering de wetten, niet de koning."
Op onze Facebookpagina wordt volop gereageerd en gediscussieerd over het voorval in Nijmegen. "Terecht dat hij is uitgejoeld", reageert de bekende Achterhoekse boer Thijs Wieggers. "Hij zou dat zooitje in Den Haag naar huis moeten sturen."
"Het is wel te begrijpen dat de mensen zo reageren", mengt Tonnie zich in de discussie rond koning Willem-Alexander, "Want wat doet die voor het volk? Ook niks dus wat moeten we ermee."
Jenny wijst op Facebook op de beperkte rol van ons staatshoofd. "Ik vraag me af wie zich moet schamen. Volgens mij is de regering degene die de wetten maakt en niet de koning."
Tijdens de rijtoer op Prinsjesdag werd koning Willem-Alexander vorige week uitgemaakt voor landverrader. Sinds begin 2020 is majesteitsschennis verdwenen uit het wetboek, je kon er 5 jaar celstraf voor krijgen. Dat wil niet zeggen dat je er nu mee wegkomt.
Voor onze patiënten en onze medewerkers is het heel erg jammer
Mark Janssen van het Radboudumc
Belediging in het algemeen, en van een ambtenaar in functie in het bijzonder, staat in het wetboek van strafrecht. "En daar valt het beledigen van de koning ook onder", zei hoogleraar strafrecht Henny Sackers onlangs tegen RTL.
'Landverrader' naar de koning roepen is hetzelfde als het uitschelden van een agent. Dan moet je denken aan een geldboete van enkele honderden euro's als 'landverrader' als belediging kan worden opgevat en niet gewoon valt onder de vrijheid van meningsuiting.
Demonstranten roepen "schaam je kapot" bij aankomst koning Willem-Alexander bij Radboudumc
Demonstranten roepen "schaam je kapot" bij aankomst koning Willem-Alexander bij Radboudumc © RN7

'Koning is veel gewend'

Het staatshoofd was in Nijmegen voor de opening van het nieuwe hoofdgebouw van het academische ziekenhuis. Het uitjoelen van de vorst door de groep demonstranten was het personeel van het Radboudumc niet ontgaan. "Ik snap dat er onvrede kan zijn over bepaalde zaken bij mensen in de maatschappij. Maar naar onze patiënten en onze medewerkers is dat heel erg jammer", oordeelde Mark Janssen van de Raad van Bestuur. "Ik denk dat de koning heel veel gewend is, er goed mee om kan gaan. Het is niet te vermijden."

'Onvrede ook deels door overheid veroorzaakt'

Pieter Verhoeve is voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen én burgemeester van Gouda. "We zien meer wantrouwen jegens de overheid en die ontevredenheid wordt, laten we eerlijk zijn, ook door de overheid deels veroorzaakt. Ik merk het als burgemeester ook, ons natuurlijke gezag is niet meer vanzelfsprekend." Verhoeve zegt dagelijks met demonstranten te maken te hebben.
Hoge bomen vangen veel wind, gaat Verhoeve verder. "De koning is ons staatshoofd, van iedereen en dus ook van ontevreden burgers, maar hij is er ook voor iedereen. We leven gelukkig in vrijheid en daar sta ik ook voor. Maar er is ook nog zoiets als opvoeding en moraal."
In gewone mensentaal: gedraag je een beetje.
De koning heeft totaal geen invloed
Royaltywatcher Justine Marcella
De protesten geven aan dat de Nederlander zeer ontevreden is, meent royaltywatcher en voormalig hoofdredacteur van Vorsten Justine Marcella. "Vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren zijn enorm belangrijk. Maar de koning heeft totaal geen invloed. Hij kan hooguit in het wekelijkse overleg met premier Rutte zeggen wat hij meemaakt en meekrijgt."
Wat vandaag in Nijmegen gebeurde en ruim een week geleden tijdens Prinsjesdag raakte de vorst, daar is Marcella zeker van. "De vorst is iemand die de dialoog zoekt. Dat doet hij met Groningers over de gasboringen en ook met gedupeerden van de toeslagenaffaire. Maar als je wordt uitgescholden, dan wordt het gesprek aangaan wel wat lastiger."
De koning heeft de oplossing niet, besluit de royaltywatcher. "Daarvoor moet je naar de politiek, niet naar het paleis."