Achterhoek

Ernst Daniël Smid kan weer een beetje zingen na gevaarlijke operatie

Ernst Daniel Smid een jaar geleden tijdens het golfevenement Golf4Health.
Ernst Daniel Smid een jaar geleden tijdens het golfevenement Golf4Health. © ANP
WINTERSWIJK - Ernst Daniël Smid heeft er weer zin in. Hij onderging afgelopen zomer een hersenoperatie. "Ik ben niet depressief meer."
De zanger en theatermaker (69) kampt al meerdere jaren met de ziekte van Parkinson. Deze ziekte is niet te genezen, maar medici kunnen steeds meer.
Parkinson ontstaat doordat er in de hersenen te weinig dopamine is. Dit stofje zorgt ervoor dat je je spieren goed kunt bewegen. De ziekte is te behandelen en Smid is blij dat neurochirurg Saman Vinke van het Radboudumc in Nijmegen dat aandurft, want de operatie is niet zonder risico's.
Vinke plaatste in de hersenen van Smid twee elektrodes en die geven signalen af. Symptomen van de ziekte worden daardoor onderdrukt en klachten nemen af of verdwijnen. Dit wordt Deep Brain Stimulation (DBS) genoemd.
Hij is een andere man geworden, zegt de zanger die in Winterswijk weer kan biljarten met twee broers. Voor de hersenoperatie zat dat er niet in. Op Radio Gelderland zei de zanger donderdag: "Het ging niet zo goed, ik was een beetje een zombie. Ik kon niet schrijven, het schoot allemaal niet op. Maar na de operatie werd ik wakker en alles was voorbij."
Hoe hij het beleefd heeft? Met de typerende nuchterheid: "Ik ging onder narcose en zes uur later werd ik wakker."

'Het kon niet erger'

Riskante ingreep of niet, voor Smid was niet onder het mes gaan geen optie: "Het kon toch niet erger, het maakte mij niet uit." De Achterhoeker kan weer praten, een beetje zingen en wil zelfs het theater weer in, als hij er heel hard aan gaat werken.
"Ik was meteen gelukkig. Heb geen last meer van depressies." Sterker, Ernst Daniël Smid barst van de levenslust. "Ik heb het leven weer lief. Ik heb er sinds twee maanden ook een kleinkind bij, ik heb allerlei redenen om eraan te blijven trekken."
Hij krijgt berichten van lotgenoten, andere mensen met parkinson die de DBS-operatie nog voor de boeg hebben. "Ik leg hun uit dat je nergens bang voor hoeft te zijn."