Noord-Veluwe

Zo gaat het mis bij Keolis: rolstoelplank schuift uit rijdende bus

Een bus van Keolis.
Een bus van Keolis. © Keolis
Een elektrische rolstoelplank die er al rijdend uit kan schuiven. Het is een nieuw probleem in de bussen van Keolis. Op beelden in handen van Omroep Gelderland is te zien hoe dat misgaat.
Bekijk hier hoe de rolstoelplank tijdens het rijden uitschuift:
Rolstoelplank schuift uit een rijdende bus, dit is het nieuwe probleem van Keolis
Het probleem wordt veroorzaakt door een softwarefout. Keolis heeft nu in alle voertuigen de automatische rolstoelplank uitgeschakeld, chauffeurs moeten dat voorlopig handmatig doen. Als dat niet kan, omdat het te zwaar is voor de chauffeur of de bus haast heeft, kan een reiziger in een rolstoel niet mee. Keolis laat weten dat er in dat geval vervangend vervoer wordt geregeld.
De nieuwe problemen zijn geen goed teken, want Keolis moet aan het einde van dit jaar de bussen overdragen aan EBS. Die bussen worden nu gekeurd.
Dat EBS die bussen overneemt, is een verplichting. En daarvoor moet worden betaald. Maar - zo schrijft de provincie in antwoorden op Statenvragen van coalitiepartijen ChristenUnie, PvdA en het CDA - als de bussen niet goed genoeg zijn kan EBS van die verplichting worden ontheven. Dat is wel een ultiem middel.

Gebrek aan bus drukt de prijs

"Dan moeten de tekortkomingen wel dermate groot zijn dat het onmogelijk is om dit verwerken in de overnamewaarde", schrijft de provincie.
Kleinere tekortkomingen kunnen ervoor zorgen dat de bussen minder waard worden. EBS hoeft dan minder geld aan Keolis te betalen voor de bussen. Dat is vergelijkbaar met het kopen van een auto: is de accu of de handrem kapot, dan betaal je waarschijnlijk minder voor de auto.
Wanneer de keuring klaar is, is nog niet bekend. Keolis en de bouwer van de bussen - het Chinese BYD - krijgen na de keuring nog de mogelijkheid om de problemen te verhelpen. Op 11 december neemt EBS de dienstverlening over.