Achterhoek

Britse piloot William na 78 jaar eervol begraven: 'Hij is niet langer vermist'

De Britse piloot William Hurrell.
De Britse piloot William Hurrell. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - In de nadagen van Market Garden in september 1944 stortte hij met zijn jachtbommenwerper neer bij Eefde, de Britse piloot William Hurrell. Maar pas in november 2019 startte de berging van zijn vliegtuig waarbij ook de stoffelijke resten zijn gevonden van 'uncle Bill' zoals bij zijn familie bekend is. En vandaag kreeg de piloot een militaire uitvaart op de erebegraafplaats Jonkerbos in Nijmegen.
Brydie Hurrell, de nicht van uncle Bill, is zichtbaar onder de indruk als zij de rijen graven ziet van de jonge mannen die hun leven gaven voor onze vrijheid. “We zouden hier niet staan zonder de jongens die op deze begraafplaats liggen. En oom Bill is één van hen. Dus zonder hem zouden we hier vandaag niet staan.”

Vermist is moeilijk voor nabestaanden

Maar jaren lang wist de familie niet wat er gebeurd was met uncle Bill. En dat is moeilijk voor nabestaanden, zo vertelt Brydie: “Het is moeilijk te bevatten dat ze gewoon vermist zijn. Er is geen verklaring voor en er is niets om het af te sluiten.”
De Lochemse burgemeester Sebastiaan van ’t Erve vond het belangrijk dat er duidelijkheid kwam rondom het vliegtuigwrak dat sinds september 1944 in Eefde in de grond lag: “Er waren vermoedens dat daar nog de resten van een piloot in zouden kunnen zitten en die wilden wij heel graag de laatste eer bewijzen."
Kijk hier naar de laatste eer voor de gesneuvelde piloot:
Laatste eer voor gesneuvelde piloot

'Dit is waar je het voor doet'

In november 2019 begon de berging van het vliegtuigwrak als onderdeel van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken. Arie Kappert van Defensie was van het begin af aan betrokken bij die berging: “De betrokkenen bij deze berging zijn er allemaal mee begaan. En u heeft hier gezien wat er gebeurd is. Dat is de afsluiting en dat is eigenlijk waar je het voor doet.”
De_kist_met_de_Britse_vlag_wordt_naar_de_laatste_rustplaats_gedragen
De_kist_met_de_Britse_vlag_wordt_naar_de_laatste_rustplaats_gedragen © OG
Jarenlang heeft de familie moeten wachten op deze eervolle begrafenis. Want toen William Hurrell eenmaal geïdentificeerd was, gooide corona roet in het eten. De familie uit Australië mocht niet vliegen.
Vandaag was dan eindelijk het moment dat uncle Bill die eer bewezen werd die hem toekomt. Brydie Hurrell is alle betrokkenen dankbaar voor hun inzet om haar oom de laatste eer te bewijzen: “Hij wordt niet langer als vermist beschouwd, maar hij is omgekomen tijdens een missie.”

Zie ook: