Liemers

Dit pareltje in de Liemers werd gecreëerd door een Duitse inktmagnaat

Gimbornhof in Zevenaar
Gimbornhof in Zevenaar © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Het Gimbornhof is een begrip in Zevenaar. In het park groeien bomen die vanuit de hele wereld naar de Liemers zijn gehaald. Het is het werk van de Duitse apothekerszoon Max von Gimborn. Op 14 september 1906 krijgt hij een vergunning om in Zevenaar een inktfabriek te beginnen. Met het geld dat hij met de productie van inkt en later ook eau de cologne verdiende, liet hij een bomentuin aanleggen. Het is uitgegroeid tot een geliefde plek voor wandelaars, uilen en eekhoorns.
BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink heeft bij de ingang van het arboretum afgesproken met IVN-gids Alie de Bildt. Hun oog valt vrijwel direct op een knaagdiertje hoog in de boom. Een eekhoorn is druk bezig met de voorbereidingen voor de winter....
Luister naar de radioreportage (1-3)

Liefde voor naaldbomen

Max von Gimborn had een voorliefde voor naaldbomen, maar die bleken het slecht te doen in de Zevenaarse klei. Toch staat het park aan de rand van het stadje vol met bijzondere bomen. Een aantal komen voor op de monumentenlijst, waaronder een enorme mammoetboom. In het park staan bomen in allerlei vormen en kleuren. Veel van die bomen laten deze tijd van het jaar hun blad of hun zaden vallen. Die ruiken niet allemaal even lekker. Sterker nog, sommigen stinken ronduit.
Luister naar de radiobijdrage (2-3)

Uilen, eekhoorns en romantiek

De botanische tuin van een kleine vijf hectare groot werd in opdracht van de inktmagnaat aangelegd door zo'n 100 mensen, vertelt De Bildt. Door het park kronkelt een klein beekje. De bruggetjes over het water geven het park een romantische uitstraling. Er leven meerdere eekhoorns. De diertjes zijn mensen gewend, waardoor het niet moeilijk is om er eentje te vinden. Het is ook een geliefde plek voor roestende ransuilen, weet De Bildt.
Luister naar de radiobijdrage (3-3)
Von Gimborn verhuisde uiteindelijk naar Doorn, in de provincie Utrecht. Ook hier verzamelde de ondernemer allerlei verschillende soorten bomen uit de hele wereld. Dit park is tegenwoordig zelfs een museum, het Nationale Bomenmuseum. IVN geeft regelmatig rondleidingen door het Gimbornhof in Zevenaar. Het park is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.