Arnhem en omstreken

Arnhem deelt geld uit aan laagste inkomens, niet aan ondernemers en middeninkomens

Arnhem geeft extra geld aan minima voor energietoeslag.
Arnhem geeft extra geld aan minima voor energietoeslag. © ANP
ARNHEM - Arnhem gaat alle minima 250 euro extra energietoeslag geven bovenop de 1300 euro die deze groep al van het Rijk krijgt. De gemeenteraad stemde woensdagavond in grote meerderheid voor dit plan. Wel was er met name vanuit de oppositie veel kritiek te horen dat bijvoorbeeld ondernemers, verenigingen en middeninkomens nog geen of weinig hulp krijgen. Voorstellen om ook voor hen nu al geld vrij te maken, werden weggestemd.
Wethouder Mark Lauriks geeft namelijk aan binnen enkele weken ook voor deze groepen met plannen te komen. De coalitiepartijen willen hem die ruimte geven. Tot die tijd kan iedereen die in de problemen komt zich bij de gemeente melden voor maatwerkoplossingen, maakt Lauriks duidelijk.

'Ondernemers redden het niet'

Kennelijk moet alles met spoed en stoom en kokend water 'tot we bij de ondernemers komen', constateert Steffenie Pape (VVD). Zij zegt veel ondernemers te spreken die het nu al niet meer redden. De genomen maatregelen zijn volgens CDA'er Klaartje Koorn een druppel op de gloeiende plaat. "Zonder een notie te hebben van hoe de rest van die plaat bediend moet worden."
Mustafa Bal (DENK) had in dit stadium ook wel wat meer verwacht aan voorstellen van het college voor andere doelgroepen. "We zien dit al maanden aankomen."

'Per direct rust en zekerheid'

Maar van de laagste inkomens wist de wethouder goed wie dat waren waardoor hij dit snel kan doen, verdedigt Lauriks. "Dit voorstel geeft per direct 15.000 huishoudens meer rust en zekerheid." Wel zegt hij een beroep te hebben gedaan op energiemaatschappijen om niemand af te sluiten. En 'natuurlijk komen er maatregelen' voor ondernemers en andere groepen, verzekert de wethouder.
Op vrijwel alle voorliggende voorstellen om daar geld voor vrij te maken of lasten voor grote groepen te verlichten, adviseert hij negatief. De SP diende er zelfs twaalf in, tevergeefs.
Koorn zegt er een vervelend gevoel aan over te houden dat het college bij al die oppositievoorstellen verwijst naar de begroting of aangeeft dat er uit bepaalde potjes niet geput kan worden.

'Niet dralen, uitbetalen'

Uiteindelijk stemden vrijwel alle partijen wel voor het voorstel om nu in elk geval alvast de lagere inkomens te helpen. Alleen PVV en FvD waren tegen. FvD'er Gino Luurrssen vraagt zich onder meer af hoe we weten dat het geld dat op hun privérekening wordt gestort daadwerkelijk ten goede komt aan de energierekening en niet aan het 'spekken van iemand zijn nieuwe Iphone'. Toch moeten we 'niet langer dralen, maar zo snel mogelijk uitbetalen', besluit Marjan van Munster (PvdA).

Zie ook: