Achterhoek / Arnhem en omstreken

Waar komen die high-five handjes op straat ineens vandaan?

Waar komen die high-five handjes op straat ineens vandaan?
Waar komen die high-five handjes op straat ineens vandaan? © Omroep Gelderland
AALTEN - In meerdere steden in Gelderland zijn ze sinds kort ineens in het straatbeeld te zien. Gele bordjes aan lantaarnpalen waar een open hand op staat, die lijken uit te nodigen tot een high-five. Maar voor wie zijn de handjes bedoeld?
De High-Five palen zijn een initiatief van een Belgisch bedrijf, om te stimuleren dat minder kinderen met de auto naar school komen. Kinderen kunnen punten verdienen door langs de bordjes te lopen of fietsen. In Vlaanderen zijn er al goede resultaten geboekt volgens het bedrijf: daar wordt 30 tot 60 procent meer gefietst door de methode.

Naar de bioscoop of het zwembad

De routes zijn begin september ingevoerd in onder meer Nijmegen, Doetinchem, Arnhem en Aalten. Geert Hebbink, directeur van IKC De Triangel uit Aalten, is na de eerste paar weken al positief. "Het draagt bij aan veiligheid, duurzaamheid en meer bewegen van de kinderen."
Gespaarde punten kunnen ze uitgeven aan een bioscoopkaartje of het zwembad
De gele borden hangen op strategische plekken in de omgeving van de school. Ouders kunnen daar de auto parkeren of kinderen laten uitstappen om het laatste stukje te lopen. Door met een polsbandje te scannen bij de High Five kunnen de kinderen de punten sparen. Als ze liever op de fiets gaan krijgen ze een zendertje dat automatisch gescand wordt bij de fietsenstalling op school. De gespaarde punten kunnen ze uitgeven aan bijvoorbeeld een bioscoopkaartje of het zwembad.

Piekbelasting in de wijk

De Triangel in Aalten ligt aan een weg waar nog een basisschool en een middelbare school zitten, zegt Hebbink. "Er gaat op de piekmomenten best wel een verkeersstroom door de wijk. We hebben nog geen cijfers, maar samen met de gemeente Aalten hopen we dat dit kinderen op een positieve manier stimuleert om de fiets te pakken of te lopen naar school."
Het gebruik van de routes wordt eind juni geëvalueerd. Dan wordt ook besloten of de methode op meer scholen ingezet gaat worden.
Met een polsbandje kunnen kinderen punten verdienen
Met een polsbandje kunnen kinderen punten verdienen © Omroep Gelderland