Gelderland

Korter douchen? Vroeger deden we niet anders

Wassen in een teil.
Wassen in een teil. © ANP
ARNHEM - Nu blijkt dat vooral ouderen korter douchen om gas te besparen, komen de verhalen van vroeger los. Want destijds was een warme douche helemaal niet vanzelfsprekend en warm water kwam soms alleen maar uit de fluitketel.
De energieprijzen rijzen de pan uit, dus zoeken we met z'n allen manieren om te bezuinigen. Veel ouderen denken al snel terug aan vroeger tijden met koud water, een grote zinken teil, een stuk zeep en ruwe washandjes.

'Eén keer per week in bad'

Vijftig jaar geleden gingen kinderen nog één keer per week 'in bad'. Eerst werd er water gekookt. Dat ging in een grote teil, die in de keuken of in de huiskamer was neergezet op oude kranten. Zoveel mogelijk kinderen gingen er dan na elkaar in. En zo mogelijk vader en moeder ook nog even. Sommige gezinnen gingen naar het badhuis.
Henny weet dat nog goed: "Dan mochten we één keer per week naar het badhuis, maar dan werd er al na twee minuten op je deur gebonkt. Want dan moest de volgende er al weer in. Je had je amper ingezeept herinner ik mij."

Koud douchen

Fred vertelt dat hij als oudste altijd als laatste aan de beurt was en dus in koud water werd gewassen. Koud douchen is voor hem dus niet vreemd. Hij voegt toe: "Met koud water wassen is ook nog eens gezond".
Theo laat weten: "Ik douche koud en in twee etappes. Eerst het haar natmaken, dan de douche uit, de shampoo inzepen en daarna uitspoelen met de douche weer aan. Hetzelfde doe ik dan met de rest van m'n lijf: natmaken en inzepen. Aan en uit."

'Drie minuten douchen'

Marijke is duidelijk: "Wij douchten vroeger nooit langer dan vier minuten. Korter lijkt mij bijna onmogelijk."
Hanneke daarentegen houdt niet van douchen en weet het tot twee minuten te beperken: "Het is namelijk het meest doelloze en vreselijke moment van de dag", gruwt Hanneke.