Noord-Veluwe

Dodenherdenking Elspeet gered; nieuw 4 & 5 mei comité opgericht

Henk van Asselt opperde vorig jaar nog dat dodenherdenking in Elspeet misschien maar moest worden afgeschaft
Henk van Asselt opperde vorig jaar nog dat dodenherdenking in Elspeet misschien maar moest worden afgeschaft © Omroep Gelderland
ELSPEET - Op 4 mei 2022 was het relatief stil in Elspeet. Er was geen officiële herdenking van oorlogsslachtoffers. De Elspeters keken naar de gemeente Nunspeet, maar die vond dat het initiatief vanuit de bevolking zelf moest komen. Door die patstelling leek de 4 mei-herdenking in het dorp voorlopig van de baan. Een klein groepje heeft echter besloten om het 4 & 5 mei comité nieuw leven in te blazen.
De Elspeters hebben de handschoen opgepakt omdat ze van mening zijn dat er ieder jaar een herdenking moet zijn. "Het comité 4 & 5 mei Elspeet kijkt vooruit", zegt bestuurslid en initiatiefnemer Henk van Asselt. "Er zit beweging in. Het is een rijdende trein, zeg maar vergelijkenderwijs een diesellocomotief met een aantal wagons erachter die het rangeerterrein achter zich heeft gelaten", vervolgt hij de beeldspraak. "Het comité wil iets bestendigs, duurzaams neerzetten." Door kinderen erbij te betrekken, hoopt het comité de continuïteit te waarborgen.

Ophef

Vorig jaar ontstond er ophef omdat Elspeet één van de weinige plekken in Nederland was, waar geen 4 mei-herdenking was. Van Asselt opperde toen nog dat de herdenking misschien maar moest worden afgeschaft. Die opmerking maakte heel wat los, met als gevolg een nieuw comité.

Educatie

Behalve de herdenking op 4 mei gaat het comité zich buigen over de invulling van de viering van 5 mei. Educatie en vergroting van de betrokkenheid van de bevolking bij het herdenken zullen speerpunten zijn.
Het comité zoekt nog vrijwilligers.