Gelderland

Deze aanpassingen maken mensen met een beperking heel blij

De trottoirs in Deil zijn voor Sonja met haar rolstoel nauwelijks bruikbaar
De trottoirs in Deil zijn voor Sonja met haar rolstoel nauwelijks bruikbaar © Omroep Gelderland
ARNHEM - Als ik midden op de dag binnenstap in de kamer van Rens van Dijk in Beek is het hartstikke donker op zijn kamer. Gordijnen dicht en geen licht aan. "Dat spaart energie", zegt Rens, "en voor mij maakt het niet uit, want doordat ik blind ben zie ik het verschil tussen licht en donker niet."
Hij laat een goed voorbeeld zien van belemmeringen waar hij tegenaan loopt. Elke maand krijgt hij een brief in een envelop van het CAK, een overheidsinstantie die hem bericht over zaken die met zijn handicap te maken hebben. "En die brieven kan ik dus niet lezen", zegt Rens. "Ik heb al vaker gevraagd of ze willen mailen, want mijn computer kan tekst omzetten in braille."
Het is één van de vele voorbeelden die ik de afgelopen periode tegenkwam toen ik in elke regio van Gelderland op stap ging om te filmen welke belemmeringen je nu ervaart als je bijvoorbeeld blind bent of aan een rolstoel gebonden bent.

'Mensen denken dat ik niet kan praten'

En dat zijn niet alleen de makkelijk te filmen obstakels als drempels bij winkels, te steile bruggen of het ontbreken van een rolstoeltoegankelijk toilet. Het gaat ook om andere dingen, vertelt Esther Gidding als ik in Nijmegen met haar op het terras zit; zij in haar elektrische rolstoel. "Het gebeurt nog regelmatig dat mensen denken dat ik niet zelf kan praten of denken, en mijn man die naast me loopt aanspreken in plaats van mij."
Herkenbaar zegt Sonja Hoogakker die mij in Deil de stoepen laat zien die voor haar rolstoel te smal zijn. Ze zit in die rolstoel na een ongelukkige val een paar jaar geleden. "Mijn man kreeg laatst de opmerking van iemand dat ze het heel knap van hem vond dat hij bij me gebleven was. Dat is zó pijnlijk voor mij, zo'n opmerking."

Het leven iets makkelijker maken

Maar hoewel alle mensen waarmee ik op stap ging het ene na het andere voorbeeld kunnen noemen van negatieve ervaringen en obstakels, willen ze mij ook allemaal fijne aanpassingen laten zien die het leven iets makkelijker maken. Rens heeft bijvoorbeeld een speciaal glas waar hij het kokende water voor de thee in kan schenken en dat een piepje geeft als het bijna vol is, zodat hij het kokend hete water niet over zijn handen krijgt.
En als Sonja met een wheelie een erg schuine stoep afgaat, geeft ze een tip: ik heb een training gevolgd van een topsporter die in een rolstoel terechtkwam, om mijn rolstoel beter te leren beheersen. Dat heeft mij enorm geholpen.
Alle filmpjes van mijn uitstapjes met Gelderlanders met een lichamelijk beperking zijn op deze kaart te zien. Kijk naar bijzondere obstakels en verrassende aanpassingen.
Lees ook over enkele verrassende uitkomsten uit het onderzoek dat ik deed naar de toegankelijkheid van onze provincie voor mensen met een lichamelijke beperking.
Of kijk het portret dat ik maakte van Wijchenaar Jan Troost die als 14-jarig jochie met zijn rolstoel vooraan stond bij de eerste grote demonstratie van gehandicapten en nog steeds vol passie en humor doorvecht voor gelijke toegang.