Noord-Veluwe

Opnieuw problemen met bussen Keolis: nu is het de rolstoelplank

Bussen van Keolis onder de naam Rrreis
Bussen van Keolis onder de naam Rrreis © Omroep Gelderland
Bij de bussen van Keolis is opnieuw een probleem ontdekt. Het gaat om de elektrische rolstoelplank. Er zit een fout in de software. Bij alle bussen is de plank daardoor uitgeschakeld.
Chauffeurs moeten de rolstoelplank nu handmatig bedienen, maar dat is een behoorlijke klus. "Die planken moeten met een soort van haspel worden uitgerold", legt een woordvoerder van Keolis uit.
Niet alle chauffeurs kunnen dat en bovendien kan een bus niet overal langer stilstaan. "Als dat niet lukt moet een chauffeur met de verkeersleiding bellen, zodat er vervangend vervoer kan worden geregeld."
Het probleem van de rolstoelplank zit in de software. Daardoor is er een gevaar dat die plank al rijdend naar buiten schuift. "Dat willen we echt voorkomen", benadrukt de woordvoerder.

Bussen worden nu gekeurd

De bussen worden op dit moment gekeurd. Dat is nodig omdat Keolis ze binnenkort moet overdragen aan de nieuwe vervoerder, EBS. In Gelderland rijden de bussen vooral op de Noord-Veluwe.
Het is niet het eerste probleem bij de bussen. Voor de zomer nog kreeg het bedrijf een boete van 600.000 euro omdat aanhoudende problemen met de chauffeurscabine en de klimaatbeheersing niet op tijd waren opgelost.
"Iedereen moet mee kunnen", reageert een woordvoerder van de provincie Gelderland op het nieuwe euvel. "We hebben er op aangedrongen bij het bedrijf om de problemen snel op te lossen."
Wanneer dat is kan Keolis niet zeggen. "Dat kan met enkele dagen zijn, maar het kan ook langer duren."