Liemers

Geen hondenbelasting meer in Duiven, maar wél opruimplicht hondenpoep

In Duiven speelt de discussie over de afschaffing van hondenbelasting en een opruimplicht al langer.
In Duiven speelt de discussie over de afschaffing van hondenbelasting en een opruimplicht al langer. © Pixabay
DUIVEN - Goed nieuws voor hondeneigenaren in de gemeente Duiven; het college van burgemeester en wethouders stelt voor om de hondenbelasting af te schaffen vanaf volgend jaar. Daar staat dan wel iets tegenover, namelijk dat de baasjes wel overal de poep van hun viervoeter(s) opruimen.
De opruimplicht gaat gelden voor de hele bebouwde kom, dus ook op alle hondenlosloopterreinen. In Duiven speelt de discussie over de afschaffing van hondenbelasting en een opruimplicht al langer. Op verschillende locaties is veel overlast van hondenpoep.

Enquête en proef

De afgelopen jaren is er een aantal bijeenkomsten geweest, waar inwoners konden meepraten over het hondenbeleid. Daarnaast is er op initiatief van de wijkraad in Duiven-West een proef gestart met een opruimplicht in de drie hondenlosloopgebieden in de wijk. Volgens de gemeente is de hoeveelheid hondenpoep op deze plekken inmiddels fors afgenomen.
Verder bleek uit een enquête eind 2020 dat er voldoende draagvlak is voor het invoeren van een opruimplicht. Zeker als ook de hondenbelasting wordt afgeschaft. Voor de gemeente betekent het afschaffen van de belasting wel minder inkomsten.
De gemeenteraad van Duiven buigt zich in november over het voorstel van het college. Als de raad akkoord is, gaan de nieuwe regels per 1 januari in.