Arnhem en omstreken

Vooral ouderen gaan steeds korter douchen vanwege gascrisis

Een oudere man staat onder de douche en wordt gewassen door zijn vrouw.
Een oudere man staat onder de douche en wordt gewassen door zijn vrouw. © ANP
ARNHEM - Ruim driekwart van de Gelderlanders is door de hoge gasprijzen korter gaan douchen om daarmee kosten te besparen.
Wat opvalt is dat het vooral ouderen zijn die hun douchetijd verminderen om zuiniger met gas om te gaan. Zo'n 85 procent van de 65-plussers is bereid korter te douchen. In de leeftijdsgroep 18 tot en met 34 jaar is dit zo'n 60 procent. De reden hiervan kan Marlon Mintjes van Milieu Centraal niet duiden: "Misschien zijn ouderen dit gewend vanuit vroeger. Toen was het gewoonlijk dat er niet dagelijks werd gedoucht. Ik kan me voorstellen dat dat daar mee te maken heeft."
Landelijk gezien douchen zeven op de tien Nederlanders korter om de hand op de knip te houden. De verschillen tussen provincies zijn betrekkelijk klein. In Zuid-Holland en Utrecht doucht zo'n 68 procent van de inwoners tegenwoordig korter uit besparingsoverwegingen. In Friesland en Drenthe is deze groep met zo'n 76 procent het grootst. Dat geldt ook voor onze provincie:
De energieprijzen zijn voornamelijk door de oorlog in Oekraïne de afgelopen maanden flink gestegen. De overheid roept op om te energie te besparen, omdat er nog steeds minder gas beschikbaar is in Europa.
Vanaf 1 januari komt er een prijsplafond voor de energierekening. Huishoudens betalen bij een verbruik tot 1.200 m3 gas en 2.400 KWh elektriciteit niet meer dan een maximumprijs. Wie daarboven komt, betaalt de marktprijs.

Zie ook: