Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Van 'duimen' tot 'middelvingers', gemengde reacties weggebruikers op verwijderen vlaggen

Deze vlaggen worden weggehaald.
Deze vlaggen worden weggehaald. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Ongeveer 450 omgekeerde vlaggen zijn de afgelopen weken langs provinciale wegen in Gelderland weggehaald. Dat laat een woordvoerder van de provincie weten. Begin deze maand kondigden ze aan de protestvlaggen weg te halen vanwege de verkeersveiligheid. Zo'n 1550 vlaggen verwacht de provincie in totaal te verwijderen.
Door het herfstweer zouden er volgens de provincie gevaarlijke situaties op de weg kunnen ontstaan. In het eerste weekend na de aankondiging werden allereerst de vlaggen in de regio Arnhem en Nijmegen weggehaald, vanwege de herdenkingen rond Market Garden. Overigens gaat het niet om de vlaggen op lokale wegen, die vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeentes.
De helft steekt zijn duim op, de andere helft een middelvinger
Een woordvoerder van de provincie zegt dat ze wisselende reacties krijgen op het verwijderen van de vlaggen. "De helft steekt zijn duim op, de andere helft een middelvinger".
Tot nu toe heeft de provincie nog geen signalen dat op plekken waar vlaggen zijn verwijderd, weer nieuwe worden terug gehangen. "We zien ze nu vooral op eigen grond wapperen."

Hoogwerkers en aankondigingen

Op dit moment ligt de focus op het verwijderen van de vlaggen op de Veluwe, maar zo verklaart de woordvoerder: "Het is een bewerkelijke klus, want het vraagt om verkeersmaatregelen langs een weg waar 80 kilometer per uur wordt gereden. Dus een hoogwerker, aankondiging van werkzaamheden om automobilisten te attenderen en een wagen ter hoogte van de werkzaamheden. De snelheid hangt mede af van de dichtheid waarin de vlaggen hangen."