Rijk van Nijmegen

Nog één keer naar het museum in Nijmegen - en nu helemaal gratis

Nog één keer naar het museum in Nijmegen - en nu helemaal gratis
Nog één keer naar het museum in Nijmegen - en nu helemaal gratis © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Bezoekers kunnen vrijdag voorlopig voor de laatste keer een kijkje nemen in museum Het Valkhof in Nijmegen. Het museum gaat hierna meer dan twee jaar dicht voor een grondige verbouwing. Hoe het museum er vervolgens van binnen uit zal zien, is nog niet bekend. Het definitieve ontwerp wordt pas op 20 oktober gepresenteerd.
Als vrijdagochtend om 11.00 uur de deuren van Museum Het Valkhof opengaan, staan er al een paar mensen te wachten om naar binnen te mogen. De hele dag loopt het aantal bezoekers vervolgens lekker door. Het museum voor geschiedenis en kunst stamt uit 1998. Architect Ben van Berkel is de schepper van het gebouw en gaat nu ook de verbouwing doen. De kosten worden geraamd op minstens 16 miljoen euro.
"16 miljoen?", roept een bezoekster verbaasd als ze dat hoort. "Nou, dat wist ik nog niet, dat is veel", zegt een andere vrouw. Haar metgezel vult aan: "Dat vind ik in deze tijd eigenlijk niet kunnen".
"Ja, het is een hoop geld", beaamt Barbara Kruijsen, de conservator van Museum Het Valkhof. "Maar kunst en cultuur zijn ook kostbare zaken."

Zichtbaar in de stad

In de periode dat het museum dicht is, zal een deel van de collectie te vinden in het voormalige ABN AMRO-gebouw aan het Keizer Karelplein. "Wij willen zichtbaar blijven in de stad", zegt Kruijsen. "Aan het Keizer Karelplein gaan we allerlei activiteiten organiseren voor het publiek en met hen gaan we ook in gesprek, over bijvoorbeeld wát een museum dan eigenlijk is. We willen maatschappelijk relevant zijn", zegt Kruijsen. Verder zijn er ook educatieprogramma’s, tijdelijke tentoonstellingen en manifestaties. Ook is het de tijdelijke werkplek voor de medewerkers.
Het is de bedoeling dat het vernieuwde Museum Het Valkhof in het voorjaar van 2025 weer open gaat voor het publiek.