Gelderse Vallei / Stedendriehoek

Aan het mondkapje willen we eigenlijk niet meer beginnen

De mondkapjes in het ov, komen ze terug?
De mondkapjes in het ov, komen ze terug? © ANP/Marlies Wessels
Gaan we echt weer een mondkapje dragen als het coronavirus verder oplaait? Als het aan internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudumc ligt, wel. Zij zegt dat een mondmasker 'veel effectiever is dan maatregelen als extra schoonmaken'. Maar uit de reacties op een poll van Omroep Gelderland blijkt dat veel mensen wel klaar zijn met het mondkapje.
Omroep Gelderland vroeg lezers hoe zij denken over een eventuele terugkeer van het mondkapje. Er werd meer dan 4500 keer gereageerd op de poll.
Meer dan de helft (57 procent) zegt: 'Dat wil ik absoluut niet'. Daarmee sluit de poll ook aan bij de reacties op de Facebookpagina van Omroep Gelderland. Daar zegt Tamara: "Houd die kapjes maar en doe ermee wat je leuk vindt, maar ik zet hem niet meer op." Bertus zegt ook dat de mondkapjes niks te maken hebben met bescherming. "Het is gedragsbeïnvloeding."
De uitslag van de poll over het wel of niet gebruiken van mondkapjes.
De uitslag van de poll over het wel of niet gebruiken van mondkapjes. © Omroep Gelderland
Michaela laat juist weten dat ze wél voor het mondkapje is. "Afstand houden en mondkapjes in de winkel moeten we standaard invoeren." Meer dan 20 procent van de stemmers op onze poll sluit zich bij Michaela aan en reageert 'Geen enkel probleem, ik draag het mondkapje zonder moeite'. De overige 20 procent heeft het mondkapje liever niet, maar zegt hem wel te dragen als dat helpt.

'We volgen landelijk beleid'

Maar wat nu als het mondkapje terugkeert, hoe kijken we daar tegenaan? We hebben eerder bijvoorbeeld een mondkapje moeten dragen in het openbaar vervoer.
De regionale vervoerders in onze provincie, Arriva en Breng, zeggen nog niet veel meer uitval onder het personeel te hebben door corona. "Er is nog geen coronaeffect te zien", zegt woordvoerder Herman de Gooijer van Breng. Ondanks het feit dat het RIVM gisteren aankondigde dat de najaarsgolf begonnen zou zijn.
Over de mondkapjes hebben beide bedrijven niet echt een mening. "Als er wordt afgekondigd dat we de mondkapjes weer gaan gebruiken, dan voeren we dat weer in. Maar dat doen we dan met de hele sector", zegt woordvoerster Tamara Vannuys van Arriva.

In het onderwijs

Ook in het onderwijs zijn er nog geen grote 'coronaproblemen' op dit moment. Bij de Delta Scholengroep (met 25 scholen in Arnhem en omstreken) zien ze een eerste lichte stijging van het aantal meldingen. "Maar er zijn nog geen problemen", meldt woordvoerster Marjolein Tijdink. Over de mondkapjes wil Tijdink niets zeggen.
PCBO, een koepel van 25 christelijke scholen in Apeldoorn, laat weten op dit moment 'weinig uitval dan wel ziekte door corona' te hebben. Woordvoerder Lianne Ilsink: "Uiteraard weten wij ook niet hoe het najaar zal verlopen en in hoeverre we hier nog mee te maken krijgen."
De herinvoering van mondkapjes op de scholen hangt af van het advies van de PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs. Ilsink: "De veiligheid van de kinderen en medewerkers staat bij onze scholen voorop, dus wanneer in het sectorprotocol mondkapjes voorgeschreven dan wel geadviseerd worden, zullen wij dit voorschrift of advies opvolgen."

In de winkels

En hoe zit het dan als we gaan winkelen, zien ondernemers het mondkapje een beetje zitten? "Dat hangt er vanaf wat de keuze is. Winkels dicht of een mondkapje? Dan is het mondkapje natuurlijk een prima oplossing. Als het allemaal niet hoeft, dan natuurlijk liever niet. Maar als het noodzakelijk is om open te blijven, dan is het een alternatief waar we tevreden mee kunnen zijn", vertelt Simone Giele van de Barneveldse Middenstandsvereniging.
Of er in de vorige periode minder mensen naar de winkels zijn gekomen door het mondkapje, durft ze niet te zeggen. "Dat weet je niet. Mensen kwamen sowieso minder omdat ze bang waren besmet te raken. Dat komt niet zozeer door het mondkapje."

'Niemand zit erop te wachten'

Bij winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg zitten ze niet op het mondkapje te wachten, zegt ondernemer Joop Zwart. "Maar dat doet niemand. Als er wel aanleiding voor is, de besmettingen oplopen en dit een verplichting wordt, dan moeten we wel. Dan is er weinig aan te doen, want we willen allemaal wel graag openblijven." Maar Zwart denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen. "Of laten we dat in ieder geval hopen."

Maatregelen nog niet nodig

Overigens meldt Jaap van Dissel van het RIVM woensdag dat nieuwe maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen, nog niet nodig zijn.