Gelderland

Energietoeslag aanvragen blijkt soms moeilijk, maar wij helpen je

Energietoeslag aanvragen blijkt moeilijk, wij helpen je
Energietoeslag aanvragen blijkt moeilijk, wij helpen je © ANP
Stel je krijgt elke maand netto minder dan 1250 euro op je rekening, maar je hebt geen bijstandsuitkering. Dan kun je een energietoeslag aanvragen. Die moet je bij je gemeente aanvragen, maar dat blijkt niet bij elke gemeente even makkelijk.
Hoe dat zit vertellen we je hieronder: maar als je hier je gemeente opzoekt, kom je meteen bij de juiste pagina terecht:
De meeste gemeenten hebben een duidelijke verwijzing op de homepage. Bijvoorbeeld bij Barneveld: daar zie je direct een grote knop: energietoeslag. Je krijgt dan meteen uitgelegd wat de regels zijn en je kan het formulier meteen downloaden. Maar bij twintig gemeenten is dat een stuk moeilijker: ze hebben geen knop op de homepage en dan moet je zoeken om de informatie te vinden.
De informatie is ook niet altijd actueel. De toeslag was eerst 800 euro, maar is inmiddels verhoogd tot 1300 euro. Bij vier gemeenten is dat nog niet bijgewerkt. Op de websites van Aalten, Druten, Duiven en Hattem wordt nog steeds gesproken over 800 euro.
Ook in Winterswijk is het een heel gedoe om de informatie te vinden. Op de homepage is geen knop, via het zoekveld kom je uiteindelijk wel bij een nieuwsbericht. Daar staat dat je je kan melden bij Fijnder. Dat voert sociale diensten uit voor de gemeente, maar een linkje maar de website ontbreekt. Ga je uiteindelijk naar Fijnder, daar klik je vervolgens weer op een nieuwsbericht en uiteindelijk is daar het aanvraagformulier te vinden.

14 weken wachten in Arnhem

En als je het dan aanvraagt: hoe lang moet je dan wachten? De meeste gemeenten zeggen dat helemaal niet: bij een paar gemeenten is de wachttijd vier weken, bij een deel moet je acht weken wachten en in Arnhem is de wachttijd zelfs veertien weken. In Doetinchem is het pas vanaf 14 oktober weer mogelijk om een aanvraag in te dienen.
De Rijksoverheid adviseert bovendien om de teksten in leesniveau B1 te schrijven, dat geeft aan hoe makkelijk informatie begrepen kan worden. Maar 80 procent van de Gelderse gemeenten gebruikt moeilijker taalgebruik.
Verantwoording

We keken op de websites van de 51 Gelderse gemeenten hoe eenvoudig informatie over de energietoeslag te vinden was en hoeveel stappen iemand moest nemen om bij het juiste formulier te komen. Ook keken we of de informatie via Google Search en de zoekfunctie van de eigen website snel vindbaar was.

De Rijksoverheid adviseert om teksten voor het publiek niet moeilijker te maken dan leesniveau B1. Daarom hebben we de teksten van de informatiepagina’s over de energietoeslag getest op de leesbaarheid in de online tool van Stichting Accessibility.

Omroep Gelderland testte ook dit artikel en kwam uit op een score van B1.