Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Ridder René wil ook een klokbeker mee in zijn graf

APELDOORN - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse museumdepots, want daar kun je de geschiedenis nog echt aanraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag laat Ridder René een bijna vijfduizend jaar oude Veluwse klokbeker uit het depot van CODA Apeldoorn zien.
De Veluwe is al meer dan 5000 jaar bewoond, zo blijkt uit archeologisch onderzoek. Want vlakbij het Uddelermeer zijn prehistorische resten gevonden, waaronder aardewerk van de zogenoemde klokbekercultuur uit 2500-2000 voor Christus. Het gaat om potten in de vorm van een omgekeerde klok met fijne versieringen aan de buitenkant. En deze Veluwse klokbekers zijn absoluut de allermooiste van heel Europa, want nergens anders zijn zulke sierlijke bekers met zo'n mooie decoratie gevonden. De meeste klokbekers komen uit grafheuvels en zijn, gevuld met voedsel, als grafgift meegegeven aan de dode.
De Veluwse klokbekers liggen in het depot van CODA Apeldoorn en zijn normaal niet te bewonderen in de vaste opstelling van CODA, laat staan aan te raken. Maar Ridder René krijgt het toch voor elkaar, en dat gaat bijna mis:
Prehistorische klokbekers van de Veluwe zijn de allermooiste van Europa