Achterhoek / Stedendriehoek

Zijn met dit Vikingzwaard Gelderlanders vermoord?

DOETINCHEM - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse museumdepots, want daar kun je de geschiedenis nog echt aanraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag: een uniek Vikingzwaard in het Stadsmuseum Doetinchem.
In de jaren veertig van de vorige eeuw is tijdens baggerwerkzaamheden in de Oude IJssel een puntgaaf Vikingzwaard opgevist. Of het zwaard echt toebehoorde aan een Viking, weten we niet, en hoe het in de Oude IJssel terecht is gekomen is ook een raadsel. Het kan oorlogsbuit geweest zijn, of bezit van lokale bewoners zelf, maar zeker is dat de Vikingen flink hebben huisgehouden in Gelderland.
In de middeleeuwen trokken Vikingen uit Noorwegen, Zweden en Denemarken Europa in, op zoek naar land en voedsel. Via de Rijn en de IJssel kwamen ze ook Gelderland binnen en in het jaar 882 werd Zutphen aangevallen en geplunderd. Er werden er hevige veldslagen uitgevochten. Daarbij gebruikten de Vikingen onder meer dit type slagzwaard.
Het zwaard ligt normaalgesproken veilig in een vitrine in het Stadsmuseum Doetinchem, maar Ridder René mag het voor deze ene keer heel even vasthouden:
Zijn met dit Vikingzwaard Gelderlanders vermoord?