Liemers

Adoptiekind Sam werd 'gekocht' voor 10.000 gulden: 'Voel me smokkelwaar'

Boek Sam van den Haak Zevenaar
Boek Sam van den Haak Zevenaar © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Nog voordat het in de winkels ligt, is er al een tweede druk van de autobiografie van Sam van den Haak. Na een heftige en eenzame jeugd bij haar adoptieouders, start de Zevenaarse een zoektocht naar haar biologische familie in Sri Lanka. Ze komt erachter dat er - net als bij veel andere adoptiekinderen - is gesjoemeld met haar papieren en leeftijd. Haar boek 'Niet geboren op mijn verjaardag' verschijnt deze week.
Vol enthousiasme gooit Sam de voordeur van haar eengezinswoning in Zevenaar open: "Ik hang net Radio 2 op voor een interview en ik heb straks ook nog een tienminutengesprek op school. Het is razend druk deze week. Let alsjeblieft niet op de rommel."

Boek geschreven in twee maanden

Naast alles rondom het uitkomen van haar boek, is Sam van den Haak ook moeder van een zoon (8) en heeft ze een eigen bedrijf waarin ze (pub)quizzen maakt en organiseert. Ondanks haar drukke leven heeft ze over het schrijven van haar eerste boek amper twee maanden gedaan: "Toen ik eenmaal begon, ging het bijna vanzelf."
Ik heb geen traan gelaten tijdens het schrijven
Als je weet waar het over gaat - haar adoptieverhaal, haar eenzame jeugd, het misbruik door haar adoptievader en een zelfmoordpoging - verwacht je dat het schrijven een zwaar en emotioneel proces is geweest. "Nee, dat klinkt misschien gek, maar ik heb geen traan gelaten tijdens het schrijven."
Adoptiekind Sam werd gekocht voor 10.000 gulden: 'Ik voel me smokkelwaar'

Misbruik door adoptievader

Het boek gaat onder meer over Sams jeugd bij het adoptiegezin, waar ze terechtkomt als ze 2,5 jaar oud is. "Maar dat laatste bleek later pas, want in het paspoort uit Sri Lanka stond dat ik al 3 jaar was."
Ze komt in een gezin met drie andere kinderen, waarvan er twee meervoudig beperkt zijn. "Er was eigenlijk helemaal geen plek en aandacht voor mij en ik heb me heel vaak eenzaam gevoeld." Daarbij komt het seksueel misbruik van haar adoptievader. "Dat gebeurde vanaf mijn zesde ongeveer. Ik heb dat 25 jaar stilgehouden." Op haar zeventiende zet hij Sam het huis uit en moet ze het zelf zien te rooien. "Ik ben door een enorm diep dal gegaan, maar heb gelukkig ook mensen om me heen gehad die me hebben geholpen."
Sam met foto's van haar biologische moeder in Sri Lanka
Sam met foto's van haar biologische moeder in Sri Lanka © Omroep Gelderland

Staat aanklagen

Uiteindelijk rondt Sam twee studies af en gaat ze op zoek naar haar biologische familie in Sri Lanka. "In het land zelf kwam ik er pas achter dat er niks van mijn dossier klopte. Volgens mijn oma ben ik geboren op 17 december, maar in mijn paspoort staat 4 juli. Volgens de wet ben ik dus 41 jaar, maar eigenlijk ben ik nog 40. Van mijn dossier klopte niks. Ter plekke werd mij verteld dat het vroeger heel vaak zo ging bij adopties, alleen maar om er geld aan te verdienen."
Doordat het met valse papieren is gebeurd, voelt het alsof ik smokkelwaar ben
Ze wijst op een 'bonnetje' in haar dossier: "Iets meer dan 10.000 gulden, dat is er voor mij betaald. Alsof ik een product ben. En doordat het met valse papieren is gebeurd, voelt het alsof ik smokkelwaar ben."
Samen met twintig andere adoptiekinderen onderzoekt Sam nu met behulp van een advocaat of het mogelijk is om de Nederlandse staat aan te klagen voor adoptiefraude. "Niet voor een schadevergoeding, maar omdat er aandacht moet zijn voor deze problematiek. Daarom heb ik er ook in mijn boek uitgebreid over geschreven."

Succesverhaal

Ondanks dit alles noemt Sam haar boek ook een 'succesverhaal': "Want het gaat ook over hoe ik uiteindelijk het tij heb weten te keren. Ik heb natuurlijk heel veel nare dingen meegemaakt, maar ik ben nu gelukkig. Ik heb een fantastische zoon en een eigen bedrijf. Ik hoop dat ik hiermee ook andere mensen kan inspireren."