Achterhoek / Rijk van Nijmegen

Problemen met wc en ov: helft gehandicapten kan niet meedoen

Deze brug in het centrum van Borculo kan Patricia Oostendarp niet op.
Deze brug in het centrum van Borculo kan Patricia Oostendarp niet op. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De helft van de Gelderlanders met een lichamelijke beperking voelt zich zelden geaccepteerd door de maatschappij en mist het gevoel echt mee te kunnen doen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. En van de ruim 200 gehandicapte Gelderlanders die reageerden zegt veertig procent regelmatig niet mee te kunnen doen, omdat er iets niet is aangepast.
Aan het onderzoek deden Gelderlanders met een lichamelijke beperking mee. Ze zijn bijvoorbeeld doof of blind, of zitten in een rolstoel. Ze hebben veel te maken met belemmeringen waardoor ze niet altijd kunnen deelnemen aan de maatschappij. Obstakels op straat en in winkels worden in ons onderzoek door zestig procent genoemd.
Buiten de deur niet naar de wc te kunnen, overkomt de helft van de mensen in het onderzoek. Velen ervaren problemen in de horeca of bij het reizen met openbaar vervoer. Een derde geeft zelfs aan belangrijke of leuke dingen te missen omdat er geen aanpassing is voor zijn of haar beperking.

Verdrietig

De helft van de mensen met een lichamelijke beperking zegt zich soms of zelfs bijna nooit geaccepteerd te voelen. Dat levert verdriet op. Veertig procent zegt die emotie te ervaren als ze ergens niet aan mee kunnen doen.
Gehandicapten missen het gevoel écht mee te kunnen doen, zelfstandigheid, aangepast sporten en een betaalde baan het meest.
Nog veel belemmeringen voor gehandicapten in Gelderland
Dat is opvallend, want Nederland tekende in 2016 een VN-verdrag waarin staat dat mensen met een beperking net zo mee moeten kunnen doen als mensen zonder beperking. Scholen en bedrijven moeten dus ook toegankelijk zijn voor de mensen in ons onderzoek. Het gaat dan om ‘eenvoudige voorzieningen’. Als het verbeteren van toegankelijkheid heel veel tijd of geld kost, hoeft het niet.
Gehandicapten hebben lang gevochten om dit verdrag erdoor te krijgen en hadden hier veel van verwacht. Voor een derde is die ervaring ook zo: zij zeggen dat het beter is geworden. Maar een even grote groep merkt geen verschil of vindt zelfs dat het slechter is geworden sinds het verdrag. Het maakt ze strijdbaar, geven ze aan. Een deel zegt vooral afhankelijkheid en frustratie te voelen.

Positief

Het is niet alleen negatief nieuws. Zestig procent van de respondenten geeft namelijk aan regelmatig of vaak te maken te hebben met mensen die plezierig helpen en met mensen die begrip hebben voor hun beperking. Net zo'n grote groep zegt ook tevreden te zijn met zijn of haar sociale leven.
Omroep Gelderland heeft de enquête naar toegankelijkheid breed verspreid onder gehandicaptenorganisaties, belangengroepen en rechtstreeks verspreid onder mensen met een lichamelijke beperking in elke regio van Gelderland en via sociale media en onze eigen kanalen. Onder mensen met een lichamelijke beperking verstaan wij blind of slechtziend zijn, doof of slechthorend zijn, een beperking op het gebied van bewegen of een chronische aandoening aan één van de organen. 202 mensen vulden de enquête in. Daarvan is bijna driekwart tussen de 18 en 67 jaar; bijna een kwart ouder dan 67 en 3 procent onder de 18.