Stedendriehoek

900 Facebookvrienden helpen Michèl (nog) niet van eenzaamheid af

Michèl Scholten startte een Facebookgroep tegen eenzaamheid
Michèl Scholten startte een Facebookgroep tegen eenzaamheid © Omroep Gelderland
APELDOORN - Vrienden heeft Michèl Scholten (30) niet. Twee konijnen zijn thuis z'n enige gezelschap. In strijd tegen de eenzaamheid zette de Apeldoorner een berichtje online. Dat leidde tot een eigen Facebookpagina 'Vrienden van de Veluwe', die ruim een jaar later bijna 900 volgers telt waarvoor Michèl wekelijks activiteiten organiseert. “Overweldigend om te zien hoe een klein berichtje zoveel teweeg kan brengen.”
Steeds meer Nederlanders voelen zich eenzaam. Het percentage mensen dat zich sterk eenzaam voelt, steeg vorig jaar naar 11 procent, onderzocht het CBS. Een gevoel waar Michèl al jaren tegen vecht. “Het voelt leeg. Je hebt weinig zin om iets te ondernemen. Ik werd neerslachtig en kwam in een neerwaartse spiraal terecht. Eigenlijk hoop je dat er iemand komt die zegt: 'Kom we gaan wat leuks doen.'”
Die persoon wil Michèl nu zijn voor anderen. Op een laagdrempelige manier organiseert hij activiteiten voor iedereen met eenzame gevoelens. Dat varieert van bowlen en wandelen of fietsen tot een speurtocht en klimmen of zwemmen. “Bestaande activiteiten zijn voor ouderen of juist voor jongeren, waar ik al te oud voor ben. Daarom besloot ik iets te organiseren voor alle leeftijden. Dat sloeg aan.”

'Doordeweeks zit ik alleen'

Bij de maandelijkse spelletjesinstuif in Twello is Robert Winkler (19) één van de vaste deelnemers. Vaak zitten er vijftien mensen aan tafel. Nu zijn het er zes. “Andere avonden zit ik alleen op mijn kamer. Dan vrolijk ik mezelf op met heavy metal-muziek. Nu ben ik onder de mensen. Daar verlang ik naar.”
“Er zijn verschillende soorten eenzaamheid”, weet Michèl omdat ze er tijdens de activiteiten soms over praten. “Iemand in een relatie kan zich ook eenzaam voelen. Je ziet het niet aan de buitenkant. Alle deelnemers hebben hun eigen verhaal.”
Naast zijn fulltime baan spendeert Michèl minimaal een uur per dag aan 'Vrienden van de Veluwe'. Aan elke activiteit doet hij zelf mee. Toch heeft hij zijn doel –zich niet meer eenzaam voelen- nog niet bereikt. “In het weekend heb ik het gezellig. Maar doordeweeks werkt iedereen. Het gaat wel veel beter met me dan de periode hiervoor.”
Hij blikt terug: “Als ik toen door de stad liep, zag ik allemaal mensen het gezellig met elkaar hebben. Dan dacht ik: 'Dat heb ik niet'. Op een gegeven moment sloop het erin om niet positief meer te denken.”
'Eenzaamheid is aan de buitenkant niet te zien'

Kwetsbaar

Michèl besloot zichzelf kwetsbaar op te stellen. Via een oproep op Facebook zocht hij meer vrienden en kennissen. Zijn toenmalige collega's beloofden zijn bericht zoveel mogelijk te delen. “Uiteindelijk is het zo'n 125.000 keer geliket. De meeste reacties waren positief. Helaas zijn er altijd een paar mensen die denken dat eenzaamheid niet bestaat.”
“Ik ben heel blij dat ik die stap heb gezet”, zegt Michèl over de aanzet voor de grootste verandering in zijn leven. Hij hoopt dat meer mensen zich aansluiten bij zijn activiteiten. “Blijf niet afwachten”, adviseert hij mensen met eenzame gevoelens. “Zet zelf die eerste stap voor het vinden van aansluiting.”
Het gevoel van eenzaamheid is toegenomen. In 2021 voelde 11 procent van de Nederlanders zich sterk eenzaam. Twee jaar eerder was dat nog 9 procent, zo berekende het CBS. Alleenstaanden en alleenstaande ouders voelden zich vorig jaar het vaakst eenzaam. Volgens het onderzoek zeggen jongeren van 15 tot 25 jaar zich het vaakst sterk emotioneel eenzaam te voelen. In 2019 waren dat nog de 75-plussers.

Het kabinet maakte woensdag bekend dat het de komende jaren 40 miljoen euro extra investeert om eenzaamheid aan te pakken. Het bedrag gaat onder meer naar gemeenten en maatschappelijke initiatieven tegen eenzaamheid. Ook wordt het geld gebruikt om te onderzoeken wat tegen eenzaamheid werkt.