Gelderse Vallei

Eekhoorntjes en bouwvakkers zorgen voor vertraging aanleg weg

De werkzaamheden zijn pas medio 2024 klaar
De werkzaamheden zijn pas medio 2024 klaar © Omroep Gelderland
EDE - De nieuw aan te leggen Parklaan tussen de N224 bij Ede-Oost en de A12 bij Bennekom is pas medio 2024 klaar. Dat is ruim een jaar later dan gepland. Belangrijkste oorzaken zijn eekhoornnesten en de vertraagde aanleg van kabels en leidingen onder de grond.
Begin dit jaar werden eekhoornnesten aangetroffen in verschillende bomen langs de Nieuwe Kazernelaan. Vanwege het broedseizoen liep een deel van het kapwerk een half jaar vertraging op.
Op grote delen van de route moeten kabels en leidingen worden verlegd voordat het werk kan beginnen. "Maar door een tekort aan personeel bij de netbeheerders kunnen die werkzaamheden pas veel later worden opgestart", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Duurzaam

Het zuidelijk deel, tussen de Hoekelumse Eng en de A12, is naar verwachting in 2023 gereed. Omdat het middendeel dan nog niet gereed is, kan het zuidelijk deel nog niet meteen volledig gebruikt worden. Dit leidt tot te veel opstoppingen op de Edeseweg. Het middendeel, tussen de Klinkenbergerweg en de Hoekelumse Eng, is naar verwachting klaar in het voorjaar van 2024. Zodra dat gereed is, kan de hele Parklaan zo snel mogelijk gebruikt worden door het verkeer tussen Ede-Oost en de A12.
De bomen die het veld moeten ruimen voor de Parklaan worden volgens de gemeente duurzaam hergebruikt. "Een deel van het hout gebruiken we in het Parklaangebied voor bijvoorbeeld bankjes en afrasteringen. Ook verwerken we houtsnippers in de wandelpaden en laten we een deel van het hout liggen voor de in het gebied aanwezige insecten, planten en dieren."