Gelderland

Zo houd je je huisdier veilig én gelukkig deze herfst

Katten zijn wat minder buiten in de herfst.
Katten zijn wat minder buiten in de herfst. © Pixabay
ARNHEM - Een hamster met een herfstdip, kan dat eigenlijk? De dagen worden korter en het is druilerig buiten. Dat heeft zeker invloed op onze huisdieren. Dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen vertelt waar je op kan letten.
Een herfstdip is echt mogelijk. "Zeker kan dat, een aantal dieren gaat zelfs in winterslaap. Dus zijn dieren gevoelig voor de seizoenen? Absoluut", weet Wessels. We bespreken de twee meest voorkomende huisdieren in Gelderse huishoudens met hem: de kat en de hond.

De kat

"Wat je aan katten zult zien, is dat ze toch veel meer binnen zijn. Buiten in de regen? Dat vindt een kat gemiddeld niks. Katten houden toch wel meer van warmte dan bijvoorbeeld honden. Ze zullen in je huis ook vaak een beetje de warme plekjes opzoeken."
Advies:
"Met name ook bij jonge katten: zet een paar dozen in je kamer, met daarin wat droog blad wat van de boom gevallen is. Daar kunnen katten uren mee spelen. Dan gaan ze op zoek naar spinnetjes en vliegjes. Liever geen echt blad, gescheurd krantenpapier is ook een prima alternatief. Creëer daarnaast een aantal warme plekjes in je huis. Zo voorkom je dat je ze bij wijze van spreken achter de kachel vandaan moet halen."

De hond

"Honden genieten van de herfst, heerlijk toch? Lekker een herfstwandeling door het bos. Eén groot feest. Die natuur is heel rijk aan geur op dit moment. Honden vertrouwen heel erg op hun neus. Als er vruchten gevallen zijn, is dat interessant. Rottende blaadjes? Interessant. Voor de hond is het letterlijk en figuurlijk een geurenspeeltuin."
Advies:
"Let op met paddenstoelen. Sommige soorten zijn niet eetbaar, maar dat weet je hond niet. Let op met eikels en kastanjes. In hun enthousiasme eten honden die op, maar voor je het weet verstoppen die de darmen en dan moet je hond geopereerd worden om die er weer uit te halen."
"Let ook op het spelen met stokken. Er ligt nu overal dood hout - hartstikke leuk - maar stokken en honden... Het is echt levensgevaarlijk. Als ie 'm net niet goed te pakken krijgt, dan kan het zo zijn dat de punt van een stok de wang, de keel of nog erger doorboort. Tip: neem gewoon een balletje mee."
Een stok kan gevaarlijk zijn voor honden, stelt dierenarts Wessels.
Een stok kan gevaarlijk zijn voor honden, stelt dierenarts Wessels. © Pixabay
Ook wordt het weer eerder donker tijdens je wandelingen. "Doe dan een lampje aan z'n halsband. Zeker als het een donkere hond is, die zie je niet. Zo'n dier schiet ineens in je koplampen en dan schrik je je als automobilist wild. Ik zag laatst een hond met een fluorescerend vestje, die was super zichtbaar."
"Nog een puntje van aandacht: de teken zijn ook in de herfst nog actief, dus bescherm je hond ertegen. Ze zijn pas niet meer actief als het onder de 7 graden is, en dat is het nog niet. En de vlooien worden juist nu actief. Vlooieneitjes en de larven die in je huis zitten, en dus niet op je hond, die vinden 22 graden in huis heel lekker. Die worden wakker, die verpoppen. En dat worden vlooien die weer op je dier springen. We zien juist in het najaar vaak explosies van vlooien." Mensen moeten hun beestjes dus ook na de zomerperiode blijven beschermen.

Verwarming een graadje lager

En de temperatuur in huis? De huidige gasprijzen zullen veel huishoudens ertoe dwingen de kachel een graadje of meer lager te zetten. Heeft dat nog invloed op je huisdier?
"Je moet je voorstellen, een hond of een kat zit eigenlijk elke dag met een bontjas in huis." Dus de dieren vinden het eigenlijk wel lekker als je de woonkamer niet opstookt tot 22 graden. "Konijnen zijn helemaal gevoelig voor hoge temperaturen. Ze kunnen goed tegen kou, zolang er maar geen tocht is." Je huis verwarmen tot bijvoorbeeld 18 graden is dus helemaal niet zo'n slecht idee voor je huisdier.