Gelderland

Extreem druk op de weg: zo voorkom je een ongeluk

Herfstachtig weer zorgt voor lange files op de snelwegen.
Herfstachtig weer zorgt voor lange files op de snelwegen. © ANP
ARNHEM - We hadden vanochtend de drukste ochtendspits van het jaar. Het typische herfstweer leidde tot ongelukken en dus ontstonden er files. Volgens de ANWB wordt er vanavond weer regenachtig weer voorspeld én dus een drukke avondspits verwacht. Hoe voorkom je een ongeluk door dat kletsnatte herfstweer?
Aan het eind van de dag staat de zon laag, het wordt eerder donker en de buien blijven maar vallen. Allemaal zaken die invloed kunnen hebben op rijvaardigheden. Met deze tips kun je de kans op een ongeluk een beetje kleiner maken:

1. Zonnebril

Je denkt misschien dat de zomer over is, je zonnebril kan de kast weer in. Maar juist in deze maanden kan de zon verraderlijk zijn, omdat deze aan het eind van de dag laag staat en je dus kan verblinden. Zorg dat je de zonnebril bij de hand hebt, zodat je zicht op de weg goed blijft. Zet ook overdag je lampen aan, dan zien andere weggebruikers je ook als de zon laag staat.

2. Pas op met plassen

Het kan in de herfst flink regenen. Plotselinge, harde en korte buien zorgen dat er plassen op het wegdek blijven staan. Dat kan gevaarlijk zijn, want er is een risico op aquaplaning, waarbij je banden eigenlijk 'drijven' op het asfalt. Zie je dat er water in de rijsporen blijft liggen? Ga langzamer rijden. Merk je dat je minder grip hebt, laat dan je gas los en houd je stuur recht. Volgens Rijschool Vandaag vindt je auto dan vanzelf weer grip.
Je banden een beetje extra oppompen kan ook geen kwaad. Check ook even of er nog genoeg profiel op je banden zit. Zo heb je meer grip op de weg en ook dat kan aquaplaning voorkomen.

3. Beide handen aan het stuur

Herfst betekent ook wind. Rukwinden kunnen je als bestuurder flink verrassen. Tip van rijschoolhouders: houd je handen dan gewoon allebei aan het stuur. As je een vrachtwagen inhaalt, kun je ineens te maken krijgen met een rukwind. Daar kan je rekening mee houden.

4. Droge schoenen

Dit klinkt misschien als een gekke tip. Maar hoe vaak rijd jij wel met niet met natte en glibberige schoenzolen? Dat kan ervoor zorgen dat je van je pedalen glijdt. Niet echt wenselijk als je bijvoorbeeld net aan het remmen bent voor een naderende file.

5. Voorkom beslagen ramen

In de herfst zullen je autoruiten regelmatig beslaan, waardoor je zicht minder is. Volgens United Consumers kun je zelfs een boete krijgen als je autoruiten (deels) beslagen zijn. Even de airco aan kan dat al voorkomen. Als je auto geen airconditioning heeft, kun je de verwarming op de hoogste stand zetten en de ventilator op je voorruit richten. Een droge doek in je auto kan nooit kwaad om de laatste hoekjes ook droog te maken.

6. Afstand

Een nat wegdek betekent een langere remweg. Regent het? Houd wat meer afstand van je voorganger.

Zie ook: