Rijk van Nijmegen

Waarom het water in de Waal altijd zal blijven dalen

De oevers van de Waal zijn nu soms al kurkdroog.
De oevers van de Waal zijn nu soms al kurkdroog. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Tijdens droge periodes is het niet ongewoon dat het water in de Waal laag staat. Hoe verder je van de rivier afgaat, hoe droger het wordt. In de toekomst wordt dat alleen maar meer.
De droogte was de afgelopen tijd vooral goed te zien in de uiterwaarden. “Met die enorme lage waterstanden zie je ook dat de kleibodem openbarst en één groot natuurkunstwerk wordt”, legt boswachter Thijmen van Heerde uit in BuitenGewoon. “Je ziet soms wel gaten van dertig tot veertig centimeter diep.”
Bekijk de video met boswachter Thijmen van Heerde over de Waal.
Waarom het water in de Waal altijd zal blijven dalen - BuitenGewoon

Slijtage

De dalende waterstand heeft niet alleen te maken met de terugkerende droge periodes die we vaker lijken te hebben. “Als ik hier vijftig jaar geleden zou hebben gestaan, met dezelfde wateraanvoer uit de Alpen als nu, zou het hier een meter hoger staan.” De rivier de Waal wordt langzaam steeds dieper.
De oorzaak daarvan is de mens. “We hebben van die lange kribvakken gemaakt. Waardoor de rivier eigenlijk niet meer vrij kan stromen”, zegt Van Heerde. “Het nadeel is dat die rivier ieder jaar twee centimeter in de bodem inslijt. Dus over vijftig jaar staat het water weer een meter lager. Dat kan wel eens een groot probleem gaan worden voor de uiterwaarden.”
Bekijk hieronder de hele uitzending van BuitenGewoon:
BuitenGewoon - Mariëndaal