Achterhoek

Omstreden paintballcentrum zorgt voor onrust in raad Doetinchem

Bewoners rond het paintballcentrum zijn het zat.
Bewoners rond het paintballcentrum zijn het zat. © Christoph Schütz via Pixabay
DOETINCHEM - Buurtbewoners van outdoorcentrum Teamgamez in Wehl zijn geschrokken van het plan om een crossbaan aan het terrein toe te voegen. Het centrum, dat onder meer een paintballveld heeft, wil uitbreiden met een elektrische motorcrossbaan. Omwonenden ervaren al lange tijd overlast en zijn van mening dat de gemeente moet ingrijpen en vooral geen toestemming moet geven om uit te breiden.
De overlast varieert volgens verschillende buurtbewoners van geluidsoverlast, tot schade aan persoonlijke bezittingen en wildplassende, dronken bezoekers. Ze geven aan in een onleefbare situatie te zitten.
Ad Smits woont langs het deel waar de motorcross zou moeten komen. "Waarom zou je ergens een vergunning voor verlenen, terwijl wij al zoveel overlast ervaren van de huidige activiteiten? Er wordt totaal geen rekening met de buurt gehouden."
Ondernemer Rob Fuhler van het outdoorcentrum heeft een vergunning voor tien jaar aangevraagd. Wethouder Rens Steintjes legde de aanvraag twee weken geleden aan de gemeenteraad voor, maar stuitte op veel weerstand. De raad wil eerst een nieuw, onafhankelijk onderzoek naar de overlast die de buurt ervaart. Het huidige rapport, waar de wethouder zich vooralsnog op baseert, vinden diverse raadsleden onvolledig, niet onafhankelijk en gedateerd.

'Ik heb er een slecht gevoel over'

Maar ondanks dat de meerderheid van de raad het stuk van de agenda heeft gestemd, wil Robbert Hummelink van de VVD de vergunningsaanvraag morgen toch weer op de agenda zetten. Hij wil hier namens de VVD nog niet op inhoudelijk reageren. "De motivatie achter mijn besluit bewaar ik voor donderdag. Dat lijkt mij zuiverder voor het proces." Wel wil Hummelink kwijt de overlast die de buurt ervaart vervelend te vinden. "Ik zou zelf niet op die plek willen wonen. We moeten dit alleen niet langer uitstellen met nog een onderzoek. Het is belangrijk dat er een besluit komt."
De VVD heeft al wel een brief met uitleg naar de omwonenden gestuurd, vertellen buurtbewoners. "Hij heeft mij toegelicht dat ze de vergunning juridisch gezien niet kunnen tegenhouden, maar dat ze extra gaan inzetten op handhaaftrajecten", legt Ad Smits uit. Hij ziet het proces met lede ogen aan. "Ik heb er een slecht gevoel over. De gemeente durft de strijd met Teamgamez gewoon niet aan. En ondertussen zitten wij in de overlast en wonen we in huizen die we nooit meer kunnen verkopen."

'Wat hier gebeurt, is uiterst vreemd'

Ans Putman (Partij voor Lokaal Maatwerk) is al vanaf het begin nauw betrokken bij de buurtbewoners. Ze is niet te spreken over de huidige gang van zaken. "Ik heb in 24 jaar nog nooit meegemaakt dat er alsnog een stuk op de agenda komt wat al door de meerderheid is afgeschoten."
Ze vraagt zich dan ook af wat een stemming in de beeldvormende raad waard is, als je dit als partij zo weer terug kan draaien. "Het schaadt het vertrouwen dat je hebt in elkaar, en beïnvloedt ook het samenwerken voor de toekomst. Wat hier gebeurt, is uiterst vreemd."
De gemeenteraad praat morgenavond over de situatie, die door veel belangstellenden in de gaten wordt gehouden.