Rijk van Nijmegen

Bevers kunnen ons helpen in de strijd tegen de droogte

Een bever in het water bij Nijmegen.
Een bever in het water bij Nijmegen. © Omroep gelderland
NIJMEGEN - Al enkele jaren houden we ons druk bezig met de droogte die maar blijft aanhouden. Water vasthouden en besparen zijn daarbij belangrijke thema’s. Maar hoe houden we dat water het beste vast? De bever is daar een expert in.
In BuitenGewoon gaat boswachter Thijmen van Heerde op pad in het natuurgebied bij de Waal in Nijmegen. Daar komt hij een bever tegen. “We kunnen goed zien hoe de bever ons mensen kan helpen bij de droogte”, vertelt hij. “De bever is meerdere nachten aan het werk geweest in de Heelsumse Beek. Die lijkt nu ineens heel breed, terwijl het een klein stroompje is.”
Dat komt door het harde werk van de bever, die allemaal takken van de wilgen heeft afgeknaagd. “Uiteindelijk heeft hij de hele dam afgesmeerd met modder, waarmee hij als geen ander weet hoe hij het water kan vasthouden”, legt de boswachter uit.
Boswachter Thijmen van Heerde geeft uitleg over de bever.
Bevers kunnen ons helpen in de strijd tegen de droogte
Wat is voor ons dan de oplossing tegen de droogte? Allereerst moeten we het zelf regelen, maar op plekken waar dat niet lukt kan de bever uitkomst bieden. “Wat mij betreft zetten we daar een paartje bevers neer. Die hebben het probleem in een mum van tijd opgelost”, zegt Van Heerde.
Bekijk hieronder de hele uitzending van BuitenGewoon:
BuitenGewoon - Mariëndaal