Stedendriehoek

Deze gemeente wil mensen helpen met huizen verduurzamen

Zutphen wil inwoners helpen energierekening structureel te verlagen.
Zutphen wil inwoners helpen energierekening structureel te verlagen. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Je huis gratis laten isoleren. Zo wil de gemeente Zutphen het energieverbruik van inwoners met een kleine portemonnee terugdringen. Iets meer dan 180 Zutphense huishoudens met een smalle beurs komen hier binnenkort, als het aan het gemeentebestuur ligt, voor in aanmerking.
Zutphen heeft 630.839 euro van het Rijk gekregen voor de aanpak van energiearmoede. Met dit geld wil ze inwoners met een krappe beurs én eigen huis tegemoet komen door het kosteloos isoleren van een spouw, dak of vloer of het vervangen van glas of kozijnen.

2500 euro per huishouden

Volgens TNO leven in Zutphen 1416 huishoudens momenteel in energiearmoede: ze hebben zo’n hoge energierekening dat hun inkomen te laag is om de rekening te betalen. Dertien procent van deze groep woont in een koophuis, omgerekend zo'n 180 huishoudens.
Het college stelt voor om voor al deze mensen 2500 euro beschikbaar te stellen voor het verduurzamen van de woning. Indien inwoners interesse hebben om mee te doen bekijkt een energiecoach welke maatregelen het meeste effect hebben. Maandagavond konden raadsleden zich uitspreken over het voorstel van het college.

Wat kun je doen voor dat geld?

Alle partijen zijn het erover eens dat energiearmoede een groot probleem is. De ChristenUnie vraagt zich echter af of er wel echt een verschil kan worden gemaakt met dit budget. "Een gemiddeld huis van spouwisolatie voorzien, kost 2500 euro", aldus wethouder Eva Boswinkel, die denkt de huishoudens een besparing tot 23 procent op de gasrekening te kunnen bezorgen.
Aangezien de energieprijzen snel stijgen willen raadsleden vaart maken met de plannen. De Partij voor de Dieren is blij met het voorstel, maar vraagt zich af of er wel genoeg vakmensen zijn. Wethouder Boswinkel benadrukt dat hier rekening mee is gehouden, bijvoorbeeld door te kiezen voor een aantal aanbieders van dezelfde diensten, en zo het werk te verdelen.

Niet voor huurders

Alleen inwoners met een koophuis van voor 1994 die tot 130 procent van het sociaal minimum verdienen komen zoals het voorstel er nu ligt in aanmerking voor de regeling. "Voor deze groep inwoners is het verduurzamen van het huis onbetaalbaar", zegt Boswinkel. Hoe groot de woning is maakt niet uit. Ook wordt er geen vermogenstoets gedaan.
Dit specifieke geld van het Rijk kan volgens de wethouder niet gebruikt worden om huurhuizen mee te verduurzamen. "Dan zou er sprake zijn van ongeoorloofde staatssteun. Voor huurders met energiearmoede zijn we in gesprek met woningcorporaties om hun doelgroep te bereiken."

Nog meer geld

Toch pleiten veel raadsleden ervoor om ook voor deze groep met structurele oplossingen te komen. De VVD wil bijvoorbeeld graag dat iedere Zutphenaar een advies krijgt van een energiecoach over welke energiebesparende maatregelen hij of zij thuis zou kunnen nemen.
Bovenop de zes ton krijgt Zutphen binnenkort nog een extra budget voor de aanpak van energiearmoede. Met dit geld zou de gemeente ook mensen die bijvoorbeeld tot 140 of 150 procent van het sociaal minimum verdienen kunnen helpen met een verduurzamingsslag in huis. Op 10 oktober neemt de gemeenteraad een besluit over de besteding van het geld.

Zie ook: