Arnhem en omstreken

Shiela krijgt eindelijk droombaan: 'Uitkering voelde klote'

Shiela haalde via een branchetraject haar horecadiploma en heeft nu een baan.
Shiela haalde via een branchetraject haar horecadiploma en heeft nu een baan. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Dertig jaar werkte Shiela in de schoonmaak en catering, tot zij haar baan verloor. Jarenlang solliciteerde zij zonder succes. Totdat de gemeente Arnhem haar een zogeheten branchetraject in de horeca aanbood. Zij werd opgeleid bij cateraar Zuijders in de wijk Klarendal, waar Shiela een diploma haalde en nu ook aan de slag kan.
Drie jaar geleden werd zij ontslagen omdat het bedrijf waar zij werkte rode cijfers draaide en in moest krimpen, vertelt Shiela. "Dus belandde ik in een uitkering." Dat voelde 'vervelend en klote', erkent zij. "De eerste paar maanden was ik even helemaal de weg kwijt. Ik dacht nooit meer aan een baan te komen."

'Vallen en opstaan'

Vele sollicitaties en het volgen van 'kleine cursussen' hielpen haar niet aan nieuw werk. "Als je zo langdurig hebt gewerkt en ineens weer op zoek moet, weet je niet altijd de juiste wegen om een baan te vinden", reflecteert Shiela. Ook had zij geen diploma's en vermoedt ze dat haar leeftijd een rol speelde. De steun die Shiela vanuit het branchetraject ervaarde, was dan ook 'heel fijn'. "Het was vallen en opstaan, maar het heeft ergens toe geleid", stelt zij glimlachend na haar diploma in ontvangst te hebben genomen.
De gemeenten in de regio investeren de laatste jaren steeds meer in zulke trajecten. Naast een diploma bieden die een gegarandeerde baan. "Ik had de kennis wel, maar geen diploma. Met diploma heb ik nu een leuke baan", constateert Shiela. Ze gaat twee dagen in de week bij Zuijders werken en een dag bij restaurant Caspar, beide in Klarendal. "Dat voelt heel goed."

Geeft ritme

Je telt weer mee in de maatschappij, ervaart Shiela. "In plaats van hele dagen thuiszitten, niets doen en kijken hoe je de dag doorkomt. Werk geeft je een ritme in het leven." Mensen die niet werken en 'eenzaam en depressief worden' raadt Shiela aan om dingen te gaan doen waar je gelukkig van wordt. De mogelijkheid om aan een baan te komen is er altijd, heeft zij geleerd. "Je moet het alleen willen en er energie in steken."
Chefkok Machiel Seyferth nam Shiela het afgelopen jaar onder zijn hoede. "Eigenlijk ging dat heel soepel", vond Machiel. "Shiela had al best wel wat ervaring. Dus ze begreep snel wat ik van haar vroeg en werkt goed door."

'Druk langzaam opvoeren'

Het is wel belangrijk dat deelnemers op een plek terechtkomen waar de ruimte is om iemand in te werken, legt Machiel uit. "Je moet mensen ook de kans geven zich te ontwikkelen. Het heeft geen zin als ze de hele dag alleen maar bij de afwas staan." Ook is het belangrijk dat mensen met een positieve houding binnenkomen en graag willen leren, ziet hij. "De druk voer je dan langzaam maar zeker op."
Voor Shiela betekent het dat zij met dit traject en de hulp van Machiel geholpen is van een uitzichtloze uitkeringssituatie naar weer 'lekker meedraaien in de maatschappij', realiseert hij. "Maar hoe bereid je ook bent om mensen te helpen, het moet altijd van twee kanten komen. We hebben ook mensen gehad die in eerste instantie heel graag willen, maar dan zijn er uiteindelijk toch te veel barrières in hun werkhouding. Of het loopt niet lekker in hun privésfeer."

Steeds beter

Toch kan het traject wel helpen. In Shiela zit potentie, weet Machiel. "Natuurlijk moet ze er hard voor werken. Maar zolang ze de drive laat zien die ze nu heeft, zal het steeds beter gaan."
Bekijk hier hoe Shiela haar werk doet, via RTV Connect.