Arnhem en omstreken

Rico P. moet 18 jaar de cel in voor dodelijke schietpartij

Rico P. schreeuwt naar het arrestatieteam
Rico P. schreeuwt naar het arrestatieteam © Roland Heitink/Persbureau Heitink
HUISSEN - De 33-jarige Rico P., die in Huissen een 48-jarige inwoner van Cuijk door het hoofd schoot, moet 18 jaar de cel in. Het Openbaar Ministerie eiste ook tbs met dwangverpleging, maar de rechtbank gaat daar niet in mee.
De verdachte werkte niet mee aan onderzoeken. Naar eigen zeggen omdat hij geen tbs-maatregel wilde. De rechtbank stelt dat vanwege het uitblijven van onderzoek en omdat er ook geen onderzoeksgegevens uit het verleden is er te veel onduidelijk is over de stoornissen van de man om hem nu een tbs-maatregel op te kunnen leggen.
Rico P krijgt 18 jaar gevangenisstraf
In plaats daarvan wordt hem andere maatregel opgelegd, de zogeheten Gedragsbeïnvloedende en Vrijheidsbeperkende Maatregel (GVM). Na het uitzitten van de 18 jaar gevangenisstraf kan P. verplicht worden mee te werken aan allerlei behandelingen, bijvoorbeeld voor zijn drugsverslaving. Bij weigering volgt iedere keer opnieuw gevangenisstraf.

Ontsnapt aan de dood

Het is 13 augustus 2021. Zijn vriendin was die fatale dag haar huis uit gevlucht uit angst voor haar vriend. Haar 61-jarige stiefvader uit Wijchen en haar oom uit Cuijk besluiten daarop naar het appartement te gaan om de man eruit te zetten.
Dat liep gruwelijk uit de hand. De oom werd door het hoofd geschoten, de stiefvader vluchtte daarop, en ontsnapt ternauwernood aan de dood wanneer hij gewond raakt aan zijn hoofd door een schampschot. De verdachte zegt dat het wapen per ongeluk is afgegaan tijdens een worsteling met de man uit Cuijk.

Heldendaad

Na zijn daad ontstond er grote beroering in de Huissense wijk Holthuizerdreef, omdat P. gewapend op het dak van het appartementencomplex klom waar hij op dat moment woonde.
Onder invloed van drugs vraagt hij vanaf het dak de politieagenten herhaaldelijk hem dood te schieten. Na enkele uren weet een agent de onder meer aan amfetamine verslaafde verdachte van het dak te praten. De voorzitter van de rechtbank noemde wat die agent deed een 'zeer heldhaftig en bewonderenswaardig'.
De agent beleefde zeer angstige momenten toen P. zijn lasergeleide wapen op de politieman richtte en het wapen herhaaldelijk doorlaadde. Desondanks bleef de agent kalm en wist P. uiteindelijk van het dak te praten. De agent heeft daarmee volgens de rechter weten te voorkomen dat de situatie nog verder uit de hand had kunnen lopen.
P. werd in eerste instantie verdacht van moord en poging tot moord. De officier stelt, mede door het drugsgebruik, dat niet wettig en overtuigend kan worden bewezen dat er sprak is van moord. De 18 jaar cel is voor onder meer doodslag en poging tot doodslag.

Groot arsenaal aan wapens

Verder stond de 33-jarige Rico P. terecht voor mishandeling van zijn vriendin, het bedreigen van de moeder van zijn toenmalige vriendin en het met de dood bedreigen van een politieagent door een lasergeleid wapen op de agent te richten. Daarnaast wordt hem ten laste gelegd dat hij een groot arsenaal aan wapens voorhanden had.
De politie trof bij hem drie vuurwapens waarvan een met lasergeleider aan, honderden kogels, dertien werpmessen, drie stroomstootwapens, vier busjes pepperspray, vier valmessen, 24 boksbeugels, drie werpsterren, een zwaard met een boksbeugel als handvat, een ploertendoder, drie vilmessen en een pas met daarin een mes verborgen.