Rivierengebied

Lennox (8) met downsyndroom is dupe van 'bezuinigingsoperatie' gemeente

De achtjarige Lennox
De achtjarige Lennox © Omroep Gelderland
HETEREN - De achtjarige Lennox uit Heteren heeft downsyndroom en doet het fantastisch op de reguliere basisschool: hij leest, schrijft en leert veel door het nadoen van andere kinderen. Lennox krijgt vanuit passend onderwijs en vanuit de gemeente Overbetuwe extra ondersteuning voor de gehele schoolweek, maar het succesverhaal van passend onderwijs staat op de tocht.
Aankomend jaar stroomt Lennox mogelijk uit naar het speciaal onderwijs. Niet omdat het niet goed gaat, maar omdat de gemeente en de school het niet eens kunnen worden wie welk deel van zijn ondersteuning gaat betalen.

Zorgondersteuning gehalveerd

Lennox' ouders, de school en de gemeente hadden vijf jaar lang goede afspraken over zijn ondersteuning. Hij kreeg 26 uur per week één op één een zorgondersteuner. Dat kreeg hij al in de peuterspeelzaal, maar de afgelopen tweeënhalf jaar ook op de basisschool. Die 26 uur zijn sinds juli verleden tijd. De gemeente geeft nu een beschikking af voor 12 uur en 45 minuten: een halvering.
Lennox zit hier op de juiste plek
Suzanne, moeder van Lennox
De gemeente Overbetuwe kent de 21 aangevraagde ondersteuningsuren niet toe, omdat ze vindt dat veel zaken onder onderwijs vallen. De school van Lennox vindt juist dat ze onder zorg vallen. Een duidelijke afbakening van de twee is er niet en dus wijzen ze naar elkaar.
Daarnaast had het aantal uren volgens de gemeente allang afgebouwd moeten worden. Dat plan lag er volgens Lennox' moeder Suzanne wel, maar 'door de twee coronajaren zijn ze daar niet aan toegekomen'.
Lennox' school vreest nu voor het ergste. Als ze de ondersteuning financieel niet rond krijgt, zit er misschien niets anders op dan Lennox uit te laten stromen. "Lennox zit hier op de juiste plek", zegt Suzanne. "Als het echt niet gaat, dan moet hij naar speciaal onderwijs. Maar dat is nu nog helemaal niet aan de orde, als je ziet hoe goed hij het doet."

Bezuinigingsoperatie

Gert de Graaf van Stichting Downsyndroom deed wetenschappelijk onderzoek naar onderwijs aan leerlingen met down en zegt dat 'op groepsniveau leerlingen met down op regulier onderwijs meer leren op het gebied van taal, praten, lezen, rekenen en schrijven dan leerlingen met down op speciaal onderwijs'.
Dat de gemeente zo drastisch halveert, ziet De Graaf vaker. In zijn optiek zit er niet veel méér achter dan dat de ondersteuning te veel gaat kosten. "Het nare hieraan vind ik de onbetrouwbaarheid van de gemeente. Je trekt in één keer het fundament onder het kind uit. Het is gewoon een bezuinigingsoperatie die je ziet."

Geen regelingen beschikbaar

Dat merkt Suzanne ook. "We hebben de aanvraag op de minuut nauwkeurig uitgerekend, maar ze keuren het gewoon af. Ik begrijp dat die uren naar beneden moeten, maar ga er dan tussenin zitten. Help hem gewoon nog even één jaar."
Suzanne probeerde van alles, maar Lennox komt voor weinig andere regelingen in aanmerking. Voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en het persoonsgebonden budget (pgb) is hij afgewezen, zegt ze. "Vertel mij maar waar ik dan moet zijn. Dat kan niemand mij zeggen."

Reactie van ministerie

In een schriftelijke reactie zegt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat ze op de hoogte zijn van de problemen die de verschillende geldstromen voor zorg en onderwijs in de praktijk veroorzaken. Ook zeggen ze dat 'er al proeven lopen om dit systeem makkelijker te maken'.
Suzanne laat het er niet bij zitten. Ze heeft een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente en zich aangemeld voor een onderwijsconsulent. Daar kan ze over vier weken terecht.
Kijk naar een interview met de moeder van Lennox:
Lennox (8) heeft downsyndroom en gaat naar het reguliere onderwijs, maar hoelang kan dit nog?
Het verhaal van Lennox en de onduidelijke scheiding tussen onderwijs en zorg komen donderdagavond aan bod in het tv-programma In het Vizier van De Jager op TV Gelderland. Daarin gaat Inge de Jager op zoek naar mensen die in de knel zitten, zich niet gehoord voelen en met de rug tegen de muur staan. Loop jij ook tegen dit soort zaken aan? De redactie van In het Vizier van De Jager wil graag met je in contact komen. Je kunt een e-mail sturen naar inhetvizier@gld.nl.