Stedendriehoek

Pannenkoekenhuis naar rechter vanwege sluiten dino-achtbaan

Eigenaar Bert van Welsem (midden) bij de opening van de achtbaan, mei 2019.
Eigenaar Bert van Welsem (midden) bij de opening van de achtbaan, mei 2019. © Omroep Gelderland
VOORST GEM VOORST - In een laatste poging om 'Panky's Adventure' weer te kunnen laten draaien, stappen de eigenaren van het Pannenkoekenhuis in Voorst naar de rechter. De gemeente Voorst besloot vlak voor de zomervakantie dat hun dino-achtbaan per direct dicht moest.
Het gemeentebestuur dreigde begin juli met een dwangsom als het bedrijf de achtbaan niet per direct stil zou zetten. De reden: de achtbaan zou sinds de opening in 2019 draaien zonder een benodigde vergunning. Alsnog een vergunning afgeven ziet de gemeente niet zitten.

Geluidsoverlast

De achtbaan kwam bij de gemeente op de radar door klachten van omwonenden. Zij zeggen overlast te ervaren van gillende kinderen en ratel- en rolgeluiden. Na een onderzoek stelde de gemeente zich op het standpunt dat de achtbaan te dicht bij de woonpercelen zit. Daarom weigert het bestuur om de achtbaan alsnog te legaliseren.
Volgens de eigenaren Bert en Miranda van Welsem was de gemeente al tijden op de hoogte van 'Panky's Adventure'. Het duo stelt dat een onafhankelijk bureau heeft vastgesteld dat de achtbaan een lichte attractie is. "Voor lichte toestellen heb je geen vergunningsplicht. Maar de gemeente classificeert het nu als een bouwwerk, en daar is blijkbaar wel een vergunning voor nodig", vertelden ze in juli aan Omroep Gelderland.
Bij de rechtbank vechten ze het besluit van de gemeente nu aan, in de hoop alsnog een vergunning te krijgen. Wanneer de rechter zich over de kwestie buigt is nog niet bekend, maar tot die tijd mag het pannenkoekenhuis de achtbaan niet gebruiken.

'Het is hier geen Efteling'

Bij de horecazaak in het dorp Voorst staan meerdere kleine attracties en speeltoestellen. De achtbaan, waar zo'n zestien kinderen in kunnen, was een flinke investering voor de ondernemers. 250.000 euro trokken ze ervoor uit. "Het is echt een mini-achtbaantje, maar voor kleine kinderen is het hartstikke leuk."
Voor maatregelen tegen eventuele geluidsoverlast zeggen ze open te staan. "We hebben aangeboden om een geluidswal te verhogen of een hogere muur te bouwen, maar dan zegt de gemeente: we weten niet welk effect dat heeft. Elke mogelijke oplossing die we aandragen wordt aan de kant geschoven, alsof het besluit toch al gemaakt is.”
"En bovendien, het is hier geen Efteling wat duizenden bezoekers trekt. Ons ‘achtbaantje’ staat misschien tien tot vijftien keer per dag aan. Dus op een hele werkdag hebben we het over een uur dat kinderen gillend in een achtbaantje zitten."

Zie ook: