Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Bijna 20 jaar cel voor meesterbrein aanslagen De Groot

Aanslag op woning in Hedel, eind 2020
Aanslag op woning in Hedel, eind 2020 © Bart Meesters
ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft dinsdag vijf mannen veroordeeld voor de gewelddadige afpersing van fruitbedrijf De Groot in Hedel. De hoogste straf is voor Ali G., het meesterbrein achter de reeks aanslagen in het Rivierengebied. Hij kreeg 19 jaar en tien maanden cel opgelegd. Justitie had 26 jaar en zeven maanden gevangenisstraf tegen hem geëist.
Ook de vier anderen waren volgens justitie betrokken bij geweldpleging en afpersing richting het personeel van fruithandel De Groot. Drie van hen kregen celstraffen van 2, 6 en 9 jaar. Een jongeman die betrokken was bij twee aanslagen in Tiel en Waardenburg kreeg jeugd-tbs.
Drie anderen, twee mannen en een vrouw, werden door de rechtbank vrijgesproken.

Beschietingen en vuurwerkbommen

In mei 2019 werd er 400 kilo cocaïne gevonden tussen een lading fruit van De Groot. Kort daarop begon Ali G. met het bedreigen en afpersen van het bedrijf. Als de directie niet snel miljoenen zou betalen, zouden er doden vallen.
(Oud-)werknemers van het bedrijf kregen thuis te maken met beschietingen en vuurwerkbommen. Er werd brand gesticht of een handgranaat voor de deur gelegd.

Ali G. had een leidende rol

De rechtbank oordeelt dat Ali G. schuldig is aan het afpersen van de gebroeders De Groot en hun bedrijf. "De verdachte heeft geld afgeperst van een bedrijf dat niet meer deed dan haar burgerplicht, het melden van een drugsvondst."
Ali had volgens de rechtbank een organiserende en leidende rol. "Hij draaide medeverdachten een rad voor ogen. Betaling aan medeverdachten bleef vaak uit."
Op basis van zendmastgegevens oordeelt de rechtbank dat Ali G. een groot aantal dreigsms'jes heeft verzonden. Anderen liet hij het vuile werk opknappen. "Hij blijft achter de schermen en laat anderen uit zijn netwerk de aanslagen plegen. Zodra hij vastzit, geeft hij zijn opdrachten aan medegedetineerden door, door zich groot en machtig voor te doen", aldus de rechtbank.

G. bleef vanuit de gevangenis doorgaan

De neergang van Ali G. begon in het najaar van 2021. Toen bracht het Openbaar Ministerie (OM) naar buiten dat ze bewijs hadden dat Ali vanuit de gevangenis was doorgegaan met het beramen van aanslagen, gericht tegen De Groot.
Ali G. moet bijna 20 jaar de cel in
Ali G. moet bijna 20 jaar de cel in © Tekening Petra Urban
Het fruitbedrijf probeerde hij toen al meer dan een jaar af te persen. Aanleiding was de partij cocaïne die bij De Groot was onderschept. Ali zou in de gevangenis in Rotterdam en later Leeuwarden telkens op zoek zijn gegaan naar nieuwe rekruten. Enkele van de mensen die door hem werden geronseld, zijn door justitie afgeluisterd. Verder vond de politie ook veel bewijsmateriaal tegen Ali uit versleuteld telefoonverkeer dat bij verdachten werd onderschept.
Met de gevangenisstraf van 19 jaar en tien maanden wil de rechtbank een signaal afgeven dat terreur en intimidatie niet mogen gelden als een verdienmodel. "Er hebben hevige ontploffingen plaatsgevonden waarbij een brandbom door een slaapkamerraam ging waar mensen lagen te slapen. Een andere maal brandde een woning helemaal af."

Lagere straffen dan geëist

De straffen vallen lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Reden is dat de rechtbank vindt dat er in het geval van meerdere verdachten minder bewezen kan worden dan het OM stelde. Het meest opvallende is dat het OM sprak van het medeplegen van poging tot moord, terwijl de rechtbank vindt dat het gaat om onder meer poging tot doodslag en brandstichting.
In de documentaire Coke, bommen en bananen registreerde Omroep Gelderland de impact van de ongekende reeks aanslagen in Maasdriel en omstreken:
GLD doc - Coke, bommen en bananen