Rivierengebied

Dag des oordeels in zaak fruithandel De Groot, verdachten horen straf

Hoofdverdachte Ali G.
Hoofdverdachte Ali G. © Tekening Petra Urban
ARNHEM - De dag des oordeels, zo mag je het wel noemen. Vandaag horen acht verdachten in de afpersingszaak in Hedel welke straf zij krijgen. Zij zijn volgens justitie allen betrokken bij geweldpleging en afpersing richting het personeel van fruithandel De Groot. Centraal staat hoofdverdachte Ali G.. Tegen hem is een gevangenisstraf geëist van 26 jaar.
In mei 2019 werd er 400 kilo cocaïne gevonden tussen een lading fruit van De Groot Fresh Group in Hedel. Kort daarop begonnen criminelen met het bedreigen en afpersen van het bedrijf. Als de directie niet snel met een miljoenenbedrag op de proppen zou komen, zouden er doden vallen.
Van bedreiging ging het na een aantal maanden over in aanslagen. Die vonden plaats op adressen die voorkwamen op een De Groot-medewerkerslijst, die door het OM per ongeluk aan een groepje verdachten was gegeven. Justitie kreeg pas in 2021 grip op de zaak, toen hoofdverdachte Ali G. vast kwam te zitten. En men ontdekte dat hij zelfs in de gevangenis nog door ging met het beramen van aanslagen.

Gouden bergen

Ali G. is door het OM neergezet als iemand die feitelijk niet tegen zijn verlies kan. Hij wilde De Groot afpersen en volgens het OM was hij daarin gewetenloos. Toen er geen geld in zijn richting ging, is hij volgens het OM steeds verdergegaan. Justitie zegt dat hij kansloze jongeren die naam in de misdaad wilde maken inzette. Hij beloofde ze gouden bergen, maar ze kregen niets. Er werden steeds meer mensen geronseld en steeds meer aanslagen gepleegd.
Veel van die jongeren hebben zelf ook zware straffen gekregen, ook vandaag gaan weer een aantal van dit soort verdachten horen hoe ze hun toekomst verspeeld hebben.
G. heeft volgens het OM een reeks aan gezinnen zowel materieel als emotioneel geschaad achtergelaten. Hem staat nu een verblijf in de strengste gevangenis van Nederland te wachten. Om 10.00 uur doet de rechtbank in Arnhem uitspraak.

Zie ook: