Gelderland

Planeet Jupiter is dichterbij dan ooit, zien we 'm vannacht op z'n mooist?

De planeet werd vanuit de Verenigde Staten al mooi vastgelegd.
De planeet werd vanuit de Verenigde Staten al mooi vastgelegd. © ANP
ARNHEM - De planeet Jupiter staat vannacht dichter bij de aarde dan op enig moment sinds 1951. Hierdoor lijkt de planeet groter én is hij beter te zien. Volgens astronoom Annelotte Derkink zal de planeet in het oosten te zien zijn en is Jupiter 'helderder dan de felste ster die we kunnen zien, behalve de zon'. Maar hebben we er wat aan met die bewolking?
Jupiter staat niet alleen dichter bij de aarde, maar is ook door de stand van de zon extra duidelijk zichtbaar, schrijft de NOS. De planeet staat vannacht 'in oppositie'. Dat betekent dat Jupiter en de zon zich precies aan de tegenovergestelde zijdes van de aarde bevinden. Daardoor is hij duidelijker te zien. Dit gebeurt elke dertien maanden, maar door de kleinere afstand wordt het effect nu versterkt.
Afgelopen nachten hebben mensen de planeet al gespot, maar aankomende nacht staat hij echt het dichtste bij. Astronoom Annelotte Derkink van de Universiteit van Amsterdam zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de kans 'heel klein' is dat we Jupiter nog een keer zo mooi te zien krijgen. Dat gebeurt namelijk pas weer over 107 jaar: in het jaar 2129.

Kan je 'm ook echt zien?

De planeet is volgens Derkink met het blote oog zichtbaar. Als je met een verrekijker kijkt, kan je zelfs een paar van de 79 manen van Jupiter zien, of de wolkenbanden op de planeet.
Maar, kunnen we Jupiter überhaupt zien in onze provincie? "Ik ben bang van niet", zegt meteoroloog Rico Schröder van Weerplaza. "De kans op opklaringen is echt heel erg klein tussen al die buien door. Gaat de hele avond en nacht door. Misschien heb je een klein beetje geluk als we even iets minder buien hebben, maar de kans is echt heel klein. Dit kan je echt slechte timing noemen."

'Blijft komende tijd nog zichtbaar'

Maar niet getreurd. Volgens Alex Scholten van Volkssterrenwacht Bussloo is vannacht niet de enige kans. "Jupiter stond de laatste weken en ook de komende weken al goed zichtbaar. Rekentechnisch is-ie nu heel dichtbij, maar voor ons is het niet zo heel bijzonder. Komend half jaar blijft hij nog goed zichtbaar. Als mensen nog willen kijken dan kan dat de komende tijd zeer zeker nog. Jupiter is eigenlijk altijd met het blote oog zichtbaar, maar het moet wel helder zijn. Als je een verrekijker hebt met een grote vergroting én een stabiel statief, kan je ook de maantjes zien."