Arnhem en omstreken

Gehandicapten betalen zich blauw aan energie: 900 euro extra per maand

Joost voert actie voor betaalbare energierekeningen voor gehandicapten.
Joost voert actie voor betaalbare energierekeningen voor gehandicapten. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Chronisch zieken en gehandicapten hebben het extra moeilijk. Het energieplafond dat is ingesteld om de torenhoge energieprijzen dragelijker te maken, helpt hen niet. Zij moeten veel stroom verbruiken, omdat de accu's van medische hulpmiddelen energie slurpen. "Daar kunnen wij niet op bezuinigen."
Dat zegt Arnhemmer Joost Willems, nadat hij nog eens diep adem heeft gehaald door zijn zuurstofapparaat. "Dat is juist het probleem."
Joost en zijn vrouw Viola zitten zelf in een elektrische rolstoel. Er gaat straks een energieplafond en dus een maximumprijs gelden tot 1200 kubieke meter gas en 2400 kilowattuur stroom. Maar zij verbruiken veel meer. Dat komt door alle elektrische medische hulpmiddelen die ze nodig hebben. Ze verbruiken zelfs meer dan een gemiddeld gezin. Veel meer.

Van 300 euro naar 1200 euro

"Het begint al bij onze elektrische rolstoelen. Die moeten elke nacht uren aan de lader. Daarnaast heb ik de nachtbeademing, een zuurstofconcentrator en een elektrisch bed. Mijn vrouw gebruikt een elektrisch wisseldruk matras. Dus ons verbruik is 's nachts al heel erg hoog."
Joost en Viola zagen hun energierekening van 300 euro naar 1200 euro per maand gaan. Besparen op al die noodzakelijke elektrische apparatuur gaat natuurlijk niet.
Daarnaast moet het in hun huis 23 graden zijn vanwege hun spieraandoening: "Die temperatuur hebben we echt nodig om weer op gang te komen en de spieren lekker soepel te krijgen. Ook daar kunnen wij niet op bezuinigen."

'Pure noodzaak'

Joost voert daarom actie voor een eerlijker stroomrekening voor gehandicapten. Hij heeft alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer aangeschreven om wat voor de chronisch zieken en gehandicapten te doen: "Dat iedereen de energie kan verbruiken die hij nodig heeft. Niet uit luxe, maar uit pure noodzaak. Daar gaat het om", besluit hij.