Rijk van Nijmegen

Gaat het wel écht zo slecht met de mus in Gelderland?

De mussen bijvoeren in de winter kan ervoor zorgen dat ze naar je tuin komen.
De mussen bijvoeren in de winter kan ervoor zorgen dat ze naar je tuin komen. © Pixabay
NIJMEGEN - Gaat het wel slecht met de huismus? Dat vroegen volgers van Omroep Gelderland zich af na berichtgeving over de stand van de mus in ons land. Uit meer dan zeshonderd reacties en foto's bleek dat Gelderlanders hun tuinen vol hebben zitten met deze vogeltjes.
Volgers van Omroep Gelderland reageerden verbaasd op het bericht dat de huismus het zwaar heeft. Zij zien juist veel mussen, voor hun gevoel. Bijvoorbeeld Martin: "Ik heb er hier dagelijks ruim veertig tot vijftig in de tuin van 20 bij 6 meter zitten."
Ook Hennie ziet dat: "Onzin, het stikt van de mussen, ze zitten overal." Daniëlle deelt een foto van een stuk of twintig mussen: "Dagelijks vergaderen de mussen bij ons op de schutting. Verder is de hoeveelheid bij ons in de tuin echt niet te tellen."

Daling van het aantal mussen

Boswachter Thijmen van Heerde zei in een eerder gepubliceerd artikel bij Omroep Gelderland dat er 'reden is tot zorgen', maar volgens kenniscentrum Sovon valt het nu wel mee. "Zo goed gaat het helemaal niet met de huismus", zei de boswachter eerder. "De laatste twintig jaar is de stand van de huismussen met wel 50 procent gedaald." Bij kijkers rees de vraag of dat wel echt zo is.
Thijmen van Heerde - en het team van tv-programma BuitenGewoon - heeft zich voor het voorgaande artikel gebaseerd op informatie van De Vogelbescherming. "Zij baseren zich weer op cijfers van Sovon." Maar de tekst die de Vogelbescherming heeft gepubliceerd op haar website, lijkt daarbij niet helemaal juist overgenomen.
De Vogelbescherming laat dinsdagochtend weten: "Deze fout ligt bij ons, zo simpel is het eigenlijk. Het is verouderde informatie. Wij gaan het direct rectificeren en de informatie aanpassen. Het mag niet zo zijn dat er foutieve informatie op onze site staat", zegt woordvoerder Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming.
Die flinke afname was er ooit wel
Sovon Vogelonderzoek, die de mussen in ons land jaarlijks telt, zegt dat die informatie dus niet helemaal klopt. Albert de Jong van Sovon stelt dat er de laatste twee decennia juist een stabilisatie te zien is in het aantal huismussen.

Afname was er eerder al

"Die flinke afname was er ooit wel, in de jaren 80 en 90. Als ik kijk naar de specifieke cijfers van Gelderland, zie ik dat er de afgelopen twintig jaar een heel lichte afname is, maar niet opvallend. Als we kijken naar heel Nederland, zien we juist een hele kleine toename. "
Uit de cijfers van Sovon blijkt dat het aantal huismussen in Nederland sinds 1984 met zeker 65 procent is afgenomen. Sinds de eeuwwisseling is de stand stabiel. Er zijn dus wel veel mussen verdwenen, maar de laatste jaren is die ontwikkeling gestopt.
De keldering van het aantal mussen is in 1984 ingezet.
De keldering van het aantal mussen is in 1984 ingezet. © Sovon
De Jong van Sovon snapt de mensen die reageerden op het Facebook-bericht wel: "Je kunt gewoon heel veel mussen in je tuin hebben en het kan zijn dat je tuin heel vogelvriendelijk is. Er zijn altijd uitzonderingen. Mensen hebben een bepaalde perceptie én je hebt onze tellingen."
Het barst dus in Nederland niet van de mussen, als je dat vergelijkt met de mussenstand van begin jaren 80. Maar op dit moment zijn de aantallen wel redelijk stabiel.
Bekijk hier hoe het aantal mussen in Gelderland zich de laatste jaren heeft ontwikkeld:
De ontwikkeling van he aantal mussen in Gelderland.
De ontwikkeling van he aantal mussen in Gelderland. © Sovon
De reden dat de huismus het in de jaren 80 en 90 moeilijk had is het aantal grote woningrenovaties dat toen plaatsvond, stelt De Jong. Mussen houden ervan om onder dakgoten te kruipen, en nieuwe woningen kennen nou eenmaal minder kieren en gaten dan de oudere woningen. "Ook het steeds netter worden van het gebied heeft de mus niet geholpen."

Wil jij graag veel mussen in je tuin?

Mussen zijn 'honkvast', weet De Jong. Maar heb je nu geen mussen in je tuin, en wil je die wel, dan zijn er een paar dingen die je kan doen om je tuin aantrekkelijk te maken voor de kleine vogeltjes:
  1. Voer bij in de herfst en winter, maar zorg dat je voederplaats wel schoon blijft (met heet water). "Voerplekken zijn een bron voor ziektes."
  2. Zorg dat er groen is in je tuin, mussen houden niet van tegels.
  3. Mussen houden van een zandbad op z'n tijd, dus een strookje zand vinden ze fijn.
  4. Woon je in een nieuwbouwwoning? Hang een mussenkast op.
Zie hier het eerder artikel van Omroep Gelderland: Het gaat niet zo goed met de huismus (en dat komt door ons)