Rijk van Nijmegen

Uitspraak Hoge Raad over dubbele moord in café Nijmegen uitgesteld

De verdachten van de dubbele moord in Nijmegen (Tekening: Hans Veen)
De verdachten van de dubbele moord in Nijmegen (Tekening: Hans Veen) © Tekening: Hans Veen
DEN HAAG - Dinsdag zou de Hoge Raad uitspraak doen over een mogelijke 'herziening' van de dubbele moord in een café in Nijmegen, maar die beslissing is op het laatste moment uitgesteld. De uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, waarbij de Nijmegenaar Bjorn D. werd veroordeeld wegens betrokkenheid bij het doodschieten van twee broers, kan niet in stand blijven.
Dat adviseerde advocaat-generaal Taru Spronken de Hoge Raad in haar conclusie afgelopen zomer. De zaak zou volgens haar opnieuw moeten worden behandeld door het hof. Een nieuwe datum wordt snel bekend gemaakt. Een kennis van Bjorn D. laat weten dat de stemming hoopvol blijft.

Ingrijpende moordzaak

Het is een van de meest ingrijpende moordzaken die zich in Nijmegen de afgelopen jaren heeft afgespeeld. In mei 2016 kwamen twee Marokkaanse broers om het leven bij een schietpartij die in een Turks café in Malvert, een wijk in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg. Justitie vervolgde hierop de Nijmeegse broers Bjorn en Gjordan D. als hoofdverdachten voor betrokkenheid bij de schietpartij. Een derde man werd verdacht van medeplichtigheid bij de schietpartij. Hij zou camerabeelden hebben weggemaakt.
Onenigheid tussen de verdachten en de broers die zijn doodgeschoten zou de aanleiding voor de schietpartij zijn, zo oordeelde de rechtbank.

Wel of niet geschoten?

Beide broers zijn in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. De mannen zaten de afgelopen jaren in de gevangenissen in Arnhem en Zutphen. Opvallend is dat de ene broer, de oudste, zijn betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij altijd heeft toegegeven. Hij zou met zijn eigen vuurwapen hebben geschoten, en met een vuurwapen van zijn slachtoffers. Dat had hij van de grond opgeraapt.
Terwijl de andere verdachte, de jongere broer, al jarenlang volhoudt niet geschoten te hebben en dus niet schuldig te zijn aan de dubbele moord.
Beelden van 9 mei 2016 in Dukenburg, waar de dubbele moord plaats vond.
Beelden van 9 mei 2016 in Dukenburg, waar de dubbele moord plaats vond. archief © Archief

Potige undercoveragenten

Allebei de veroordeelde broers gingen in cassatie. Daar waar de jongste broer heeft doorgezet, heeft de oudste zijn cassatieverzoek ingetrokken. Het verzoek van de jongste, dat is opgesteld door de bekende advocaat Stijn Franken, zou nu mogelijk toch vruchten afwerpen. In juni heeft de advocaat generaal geadviseerd dat de uitspraak in hoger beroep niet in stand kan blijven. Het is nu aan de Hoge Raad om uitspraak te doen.
Dat zou dinsdag 27 september gebeuren. Maar door onvoorziene omstandigheden is de uitspraak uitgesteld.
Bewijs in deze zaak tegen jongste broer Bjorn D. is mede verkregen op basis van een undercoveractie. Potige undercoveragenten hebben een kennis van de broers ondervraagd. Deze zou hebben aangegeven dat ook Bjorn direct betrokken was bij de schietpartij.
Volgens de advocaat generaal moet er wat betreft de intimidatie van deze getuige worden gekeken naar een andere recente uitspraak van de Hoge Raad in een cassatiezaak. Die van de Posbankmoord. Daar stelde de Hoge Raad dat er sprake was van beïnvloeding van de getuige. Ook stelt ze dat het hof de inbreng van de undercoveractie als bewijsmiddel niet goed heeft gemotiveerd.
Tenslotte meent de advocaat generaal dat een aantal klachten over het verzamelde forensische bewijs doel treft. Ze adviseert de Hoge Raad de uitspraak van het hof te vernietigen en de zaak terug te wijzen naar het hof.

'Bjorn zit al zes jaar onterecht vast'

Een kennis van de broers laat weten dat er flink is toegeleefd naar deze uitspraak. "Die hoogspanning die nu ontstaat is niet bepaald gezond. Maar we blijven hoopvol. We zijn ook blij dat de advocaat generaal na bestudering van het dossier toch echt gezien heeft dat er niet goed geoordeeld is door het hof. Bjorn is onschuldig en zit al zes jaar onterecht vast."