Arnhem en omstreken

Arnhemse animatiefilm maakt kans op de belangrijkste filmprijs ter wereld

Opname uit de stop-motionfilm Knor.
Opname uit de stop-motionfilm Knor. © Mascha Halberstad
ARNHEM - De Nederlandse stop-motionfilm Knor wordt ingezonden als kandidaat voor de Oscar voor beste lange animatiefilm. Dat heeft de distributeur van de film naar buiten gebracht. De Arnhemse regisseur Mascha Halberstad werkte jarenlang aan de film, die draait om het meisje Babs dat voor haar negende verjaardag een varkentje cadeau krijgt van haar opa. Halberstad is verguld dat haar film wordt ingezonden.
"Het is heel bijzonder en uitzonderlijk dat dit gebeurt", zegt ze blij. "Het is denk ik de eerste keer dat Nederland dit doet, dat er ruimte is gemaakt om deze film in te zenden. Ik wist het al een tijdje, zeker een maand, maar het is heel goed gelukt om het voor me te houden. Maar het is fantastisch, heel eervol. Of ik hierop had gehoopt? Tja, het is gewoon heel gek. Je bent jarenlang zo intensief bezig met je film, dat je op den duur ook niet meer weet of het nog een goede film wordt."
De Arnhemse regisseur werkte bepaald niet alleen aan Knor, het ontroerende verhaal over een biggetje dat in werkelijk maar zo'n 3 centimeter groot is. Met een groot team van animatoren en fotografen werden in zo'n acht jaar tijd rond de vijftigduizend (!) foto's gemaakt, waarna de stop-motionfilm van bijna zeventig minuten in elkaar werd gezet. Veel werk werd verricht in de verbouwde garage aan de Rosendaalsestraat in Arnhem, die als studio diende.
Dit kleine biggetje is de hoofdrolspeler in de film Knor.
Dit kleine biggetje is de hoofdrolspeler in de film Knor. © Omroep Gelderland
Gaandeweg het proces spookte wel eens door Halberstads hoofd dat Knor uiteindelijk met heel veel andere films op een hoop terecht zou komen, bekent ze. "Maar het is van het begin af aan een enorm succes. Nu weer hiermee. Ik val van de ene verbazing in de andere en geniet er enorm van. Voor ons hele team is dit een mega-erkenning. We hebben de film vooral in coronatijd gemaakt en zijn daardoor heel hecht geworden, bijna een familie. Ik denk dat dat mee heeft geholpen aan het resultaat: er is zó veel liefde in gestopt, dat heeft de film nog beter gemaakt."
In juli ging de film, die gebaseerd is op het boek De wraak van Knor van schrijfster Tosca Menten, in première in de Nederlandse bioscopen. Daar trok de animatiefilm zo'n 50.000 bezoekers. Critici waren lovend over de film. Een landelijk dagblad noemde Knor 'meesterlijk' en een verslaggever van The Hollywood Reporter was lyrisch over de Nederlandse productie. Zeker vijftien landen toonden interesse om de film ook aan te kopen.
Knor is ook in de race voor meerdere Gouden Kalveren. Knor is - als eerste lange animatiefilm ooit - in de categorieën Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Production Design en Beste Sound Design genomineerd voor de Nederlandse filmprijzen. De winnaars worden vrijdag onthuld op het Nederlands Film Festival Gala.
Of Knor daadwerkelijk een kanshebber wordt voor een prestigieuze Oscar, is nog afwachten. Eigenlijk is de inzending door De eerstvolgende datum die belangrijk is, is 21 december. Dan wordt bekendgemaakt of Knor deel uitmaakt van een kortere lijst waaruit genomineerden worden gekozen. De uiteindelijke vijf nominaties worden 24 januari bekendgemaakt. De uitreiking is vervolgens in maart. Knor heeft op dat moment misschien wel concurrentie te duchten van films van beroemde producenten als Pixar en Disney, die met véél meer geld en mankracht werken aan animatiefilms.
Halberstad wil nog niet te vroeg juichen. "Het zegt nog niks, hè. Het betekent alleen dat een heleboel mensen 'm gaan kijken. Hij moet in de Amerikaanse bioscopen gaan draaien en dan is-ie officieel Oscar-waardig. Vervolgens gaat de Academy ernaar kijken. Daarna moet-ie op een longlist en op een shortlist komen en vervolgens nog genomineerd worden. Misschien is de shortlist al wel de nominatie, maar dat weten we nog niet. De kans dat we genomineerd worden is niet heel groot. We zouden een heel ieniemini-kansje kunnen hebben. Dromen mag altijd. Hoe cool is dat?"
In november vorig jaar was Mascha Halberstad te gast in het tv-programma De Week van Gelderland. Dat gesprek zie je hier terug:
Mascha heeft haar stop-motionfilm bijna af: 'Het voelt alsof je een soort god bent'