Achterhoek

Lily schildert met chocola; 'Nooit gedacht dat dit kon'

Kunstenares Lily Levine werkt aan het bekende Drostemeisje.
Kunstenares Lily Levine werkt aan het bekende Drostemeisje. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Veel bezoekers van het Chocolade Festival in Zutphen zagen zondag voor het eerst dat je ook kunt schilderen met chocola. Kunstenares Lily Levine kent het trucje al wat langer. Ze leerde het tijdens een stage bij een bonbonatelier in Zutphen. Haar stagebegeleider hoorde dat Lily van schilderen hield en liet haar daarom schilderen met chocola.
Op het festival staat ze te schilderen met drie kommetjes chocola, variërend van bruin tot wit. Schilderen met chocola vraagt om snelheid. "De chocola wordt snel hard", zegt Lily, "en moet regelmatig weer worden opgewarmd." Het houten paneel waar ze op schildert is bestreken met witte chocola.
Al snel wordt op het paneel de gestalte zichtbaar van het alom bekende Drostemeisje. "Nooit gedacht dat dit kon", zegt een van de vele mensen die kijken hoe de kunstenares te werk gaat. Velen van hen schieten een foto, maar vaak heeft Lily daar geen oog voor, want ze moet door.

Bodypaint in chocoladekleur

Lily is niet de enige die tijdens het festival kunstzinnig omgaat met chocolade. Een stukje verderop wordt een mannelijk model gebodypaint in frisse kleuren, maar voor een deel ook met een chocoladekleurige huid - in dit geval wel met echte verf.
Het thema van het festival is dit jaar Afrika. Dat is te merken aan de Afrikaanse muziek die klinkt, en in de stand van organisator Huub Janson is een totempaal opgericht met onder meer Afrikaanse maskers van chocola. "Heel veel chocola komt uit Afrika", weet Huub. Daarom is dit jaar voor dit thema gekozen.
Kijk hoe het er zondag aan toeging in Zutphen:
Lily staat al voor de tweede keer op het chocoladefestival